nieuws

Hogere productiviteit na invoering van Het Nieuwe Werken

Geen categorie

Invoering van het nieuwe werken levert een stijging van de arbeidsproductiviteit van 20% op bij werknemers in de backoffice. Ook ziekteverzuim en verloop nemen af.

Dit zegt Bart Goossens, directeur van Vrijwerk, onderdeel van ArboNed in de Kluwer-special Over Het Nieuwe Werken. De cijfers over de toename van de productiviteit komen uit eigen wetenschappelijk onderzoek, zegt Goossens. Bij het nieuwe werken gaat het om het bieden van meer ruimte, vrijheid en verantwoordelijkheid aan werknemers, zodat die hun werk naar eigen inzicht kunnen invullen. Met de medewerkers worden afspraken gemaakt over meetbare resultaten.

Bevlogenheid

Bij het invoeren van het nieuwe werken is het ook zaak rekening te houden met de bevlogenheid van medewerkers en die zo veel mogelijk te vergroten. Bevlogenheid neemt toe als medewerkers meer vrijheid krijgen hun werk in te delen, zo luidt de ervaring van Goossens.

Tips

Hij heeft drie tips bij de invoering van het nieuwe werken:

1. Ga uit van een positief mensbeeld. Werkgevers moeten er op vertrouwen dat hun medewerkers goed kunnen omgaan met eigen verantwoordelijkheden.
2. Zorg voor draagvlak in alle lagen van de van de organisatie. De directie vormt het startpunt; zij moet erin geloven.
3. Breng het nieuwe werken als een cadeautje. Het gaat niet alleen om betere bedrijfsresultaten, maar ook om meer plezier, bevlogenheid en vrijheid.

Het tijdschrift over Het Nieuwe Werken is verschenen als voorproefje van het gelijknamige congres dat op 18 november plaatsvindt. Vraag de special gratis aan. Of bezoek de nieuwe website met dossiers en nieuws rond dit thema.

Reageer op dit artikel