nieuws

Vermijd ‘gezichtsverlies’ op Facebook

Geen categorie

Nu steeds meer mensen sociale netwerksites ook voor zakelijke doeleinden gebruiken, wordt de scheidslijn tussen het persoonlijke en het professionele leven steeds dunner. Maar niet iedereen zit te wachten op vriendschapsverzoeken van bekenden uit de zakelijke wereld. Hoe ga je daarmee om en hoe houd je ze af?

Nu steeds meer mensen sociale netwerksites ook voor zakelijke doeleinden gebruiken, wordt de scheidslijn tussen het persoonlijke en het professionele leven steeds dunner. Maar niet iedereen zit te wachten op vriendschapsverzoeken van bekenden uit de zakelijke wereld. Hoe ga je daarmee om en hoe houd je ze af?

Wie werk en privé graag gescheiden houdt, moet zich eens verdiepen in de privacyinstellingen, adviseert Robert Half International. Door gebruik te maken van verschillende vriendschappenlijsten bepaal je zelf met wie je informatie deelt. Zo kun je professionele contacten het beste onderbrengen in een ‘werklijst’ waarbij de persoonlijke details beperkt blijven. Hoe je verder het beste om kunt gaan met lastige Facebook-situaties lees je hieronder.

Je bent getagd met een gênante foto
Maak de tag ongedaan en stel je privacyinstellingen zo in dat enkel je beste vrienden je foto’s kunnen zien.

Je krijgt een vriendschapsverzoek van iemand waarmee je geen ‘link’ wenst
Je kunt vriendschapsverzoeken van collega’s maar beter aanvaarden om ze niet voor het hoofd te stoten, maar voeg ze toe aan een ‘werklijst’ en stel je privacyinstellingen zo in dat je werk en persoonlijk leven daadwerkelijk gescheiden zijn.

Je overweegt een vriendschapsverzoek naar je baas te sturen
Het lijkt misschien een natuurlijke voortzetting van de vriendschappelijke gesprekken op kantoor, maar denk twee keer na voordat je zelf het initiatief neemt. Het zou wel eens gênant kunnen worden voor jullie allebei.

Je wilt je graag bij verschillende groepen aansluiten
Sluit je aan bij groepen die je interesseren. Als er collega’s in je netwerk zitten en je wilt niet dat zij kunnen zien bij welke groepen je aangesloten bent, vergeet dan niet je instellingen aan te passen.

Je wilt graag fan worden van bepaalde pagina’s
Als je fan wordt van een bepaalde pagina op Facebook, is dat zichtbaar voor iedereen die je profiel kan bekijken. Je kunt dus maar beter geen fan worden als je je er ongemakkelijk bij zou voelen wanneer collega’s of professionele contacten dat ook zouden zien.

Je doet graag mee aan quizzen
Denk even na voordat je een online quiz uitvoert en de resultaten op je eigen Facebook-profiel publiceert. Tenzij je het niet erg vindt dat je zakelijke contacten kunnen zien op welke internationale ster jij het meeste lijkt…!

Reageer op dit artikel