nieuws

Hygiëne in openbare toiletten tanend

Geen categorie

De hygiëne in openbare toiletten in Nederland is tanend. Dat blijkt uit het Nationaal Toiletonderzoek 2009 van Service Management, vakblad voor professioneel schoonmaakonderhoud. De 150 bemonsterde openbare toiletten behaalden dit jaar een gemiddelde van 24 procent goed (of schoon), 2 procent lager dan in 2008.

De hygiëne in openbare toiletten in Nederland is tanend. Dat blijkt uit het Nationaal Toiletonderzoek 2009 van Service Management, vakblad voor professioneel schoonmaakonderhoud. De 150 bemonsterde openbare toiletten behaalden dit jaar een gemiddelde van 24 procent goed (of schoon), 2 procent lager dan in 2008.

Opmerkelijk is de categorie Gezondheidszorg: in 2008 was deze categorie met 33 procent goed nog koploper, dit jaar kelderde deze naar een schamele 22 procent goed. Daarmee eindigde Gezondheidszorg als laatste van de vier onderzochte categorieën. De categorie Warenhuizen/tuincentra kwam met 29 procent goed als beste uit de bus, gevolgd door de categorieën Horeca en Openbare gebouwen die met 24 procent goed de tweede plaats deelden.

Opmerkelijk is ook dat de 75 bemonsterde herentoiletten dit jaar hoger scoren dan de 75 bemonsterde damestoiletten: respectievelijk 27 procent en 21 prcoent, waarmee de ‘heren’ op een substantieel hoger percentage uitkomen dan de 23 procent goed van vorig jaar.

De toilettest is gebaseerd op een meting van vier onderdelen in vier categorieën. De zitting was in 55 procent van de gevallen vervuild, de kraanknop scoorde 33 procent slecht, gevolgd door de spoelknop (28 procent slecht) en de deurknop, waarvan een op de tien (11 procent) vervuild bleek te zijn.

Het schoonste toilet van Nederland

De Nationale Toilettest werd dit jaar voor de 25e keer gehouden. Ter gelegenheid van dit zilveren jubileum werd een prijs uitgereikt voor het Schoonste Toilet van Nederland – Nationale Toilettest 2009.

Winnaar is het Regardz Airport Hotel Rotterdam. De damestoiletgroep in dit hotel blijkt niet alleen bacteriologisch schoon, maar werd door het testteam ook als ‘geweldig’ ervaren door de aanwezigheid van desinfectiemiddelen en muziek, en de prettige geur!

Reageer op dit artikel