nieuws

Nederlanders verhuizen liefst naar dorp

Geen categorie

Het merendeel van de Nederlandse huiseigenaren kiest voor verhuizen naar een dorp, als werk en geld geen rol zouden spelen. Ook populair is wonen op het platteland of aan de kust. De voorkeur voor stedelijk wonen is aanzienlijk kleiner. Dit blijkt uit representatief onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar de woonvoorkeuren van Nederlandse eigenwoningbezitters.

Het merendeel van de Nederlandse huiseigenaren kiest voor verhuizen naar een dorp, als werk en geld geen rol zouden spelen. Ook populair is wonen op het platteland of aan de kust. De voorkeur voor stedelijk wonen is aanzienlijk kleiner. Dit blijkt uit representatief onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar de woonvoorkeuren van Nederlandse eigenwoningbezitters.

Dit resultaat staat in contrast met de ambities van de Nederlandse overheid. Het kabinet wil 40% van alle nieuwbouw in bestaand stedelijk gebied realiseren. Dit houdt in dat relatief vaak hoogbouw wordt gerealiseerd in plaats van de gewenste eensgezinswoningen in het groen.

Binding en belangrijkste voorkeuren

Familie, vrienden en andere sociale banden spelen een belangrijke rol bij de keuze voor een nieuwe woonplaats. Vaak kiest men er liever voor wat verder te reizen dan te ‘ontwortelen’ en de vertrouwde omgeving te verlaten. De aanwezigheid van natuurschoon, een rustige woonomgeving en het prijsniveau van woningen zijn andere factoren die op een eventuele verhuizing van invloed zijn en die ook samenhangen met de voorkeur voor wonen in een dorp.

Populaire en minder populaire provincies

Drente, Gelderland en Noord-Brabant staan bovenaan de voorkeurslijst om naar te verhuizen. Opvallend is dat 35% van de huiseigenaren in Friesland, Zeeland en Overijssel niet wil verhuizen naar een andere provincie. Slechts 7% van de woningbezitters in Flevoland en Utrecht wil in de eigen provincie blijven wonen. Tenminste als geld en werk geen rol zouden spelen.

Spreiding

Tweederde van de ondervraagde woningbezitters vindt dat de overheid regionale spreiding moet stimuleren door handel en industrie te bewegen om zich in ‘lege’ regio’s te vestigen en door ervoor te zorgen dat er in alle regio’s goede voorzieningen zijn zoals scholen, ziekenhuizen en theaters. Daardoor zouden alle provincies even aantrekkelijk moeten worden voor potentiële bewoners.

Meer resultaten van het onderzoek vind je bij Eigen Huis

Reageer op dit artikel