nieuws

Hoe jonger de werknemer, hoe minder tevreden hij is

Geen categorie

Salaris en werkdruk zijn bij werknemers niet van doorslaggevende aard bij de waardering van hun werk. Aspecten als baanzekerheid, collegiale sfeer, werkplezier, afwisseling en promotiekansen zijn van grotere invloed op de arbeidstevredenheid.

Salaris en werkdruk zijn bij werknemers niet van doorslaggevende aard bij de waardering van hun werk. Aspecten als baanzekerheid, collegiale sfeer, werkplezier, afwisseling en promotiekansen zijn van hogere invloed op de arbeidstevredenheid. Om de loyaliteit van werknemers te stimuleren, kunnen werkgevers beter investeren in opleidingen, persoonlijke ontwikkeling en balans werk/leven dan in meer salaris.
Dit blijkt uit de barometer van Tempo-Team over de arbeidsmarkttevredenheid.

81 procent van de werknemers is algemeen tevreden over zijn werk en 84 procent van de werkgevers is dat over zijn werknemers. Maar slechts de helft van de werknemers is tevreden over zijn loon en de werkdruk. Hoe jonger de werknemer, hoe minder tevreden hij is. 

Het verschil in arbeidstevredenheid tussen de verschillende generaties kan oplopen tot wel 25 procent. Met name op het gebied van voldoende vakantie/vrije tijd zijn de jongere werknemers het minst tevreden. De al eerder geconstateerde verschillen in werkbeleving en toekomstverwachtingen zijn dus nog onverminderd van kracht. Jongeren zijn met name gevoelig voor werk met veel afwisseling, work-life balans, voldoende vrije tijd  en zinvol werk.

Opvallend is verder de grote discrepantie tussen wat werknemers belangrijk vinden en hoe werkgevers hierop denken te scoren. Zo is 72 procent van de werkgevers van mening dat hun werknemers een goede betaling en andere voordelen krijgen, terwijl meer dan een op de twee werknemers hun beloningspakket ontoereikend vindt. 52 procent van de werkgevers vindt dat vaste werknemers goede promotievooruitzichten hebben, terwijl maar liefst 70 procent van de werknemers hierover ontevreden is. 81 procent van de werkgevers vindt dat vaste werknemers goede opleidingsmogelijkheden krijgen, maar slechts 55 procent van de vaste werknemers is hierover tevreden.

 

Reageer op dit artikel