nieuws

Carrièrekillers

Geen categorie

Een mooie carrière opbouwen is geen sinecure, dat is al lastig genoeg. Maar als je vooruit wilt, moet je sommige dingen vooral níet doen. Gooi in geen geval je eigen glazen in, kijk eerst maar eens naar de volgende carrièrekillers:

Een mooie carrière opbouwen is geen sinecure, dat is al lastig genoeg. Maar als je vooruit wilt, moet je sommige dingen vooral níet doen. Gooi in geen geval je eigen glazen in, kijk eerst maar eens naar de volgende carrièrekillers:

Kleding
Tien jaar in hetzelfde pak rondlopen: niet doen. Probeer er zakelijk en eigentijds uit te zien, en kleed je passend (verschilt per bedrijf/branche).

Vóórkomen
Het is onderzocht: mensen die er goed uitzien, verdienen meer en komen verder. Het gevoel van zelfwaarde van mensen lijkt een rol te spelen. Doe er je voordeel mee – niemand hoeft er slecht uit te zien.

Lichaamsversieringen
Tattoos en piercings zijn in de meeste bedrijfssectoren niet bevorderlijk voor je carrière. Aan de andere kant: landen als de VS, Engeland, maar ook Nederland zijn inmiddels zwaar getatoeëerd, dus een beetje inkt op een discrete plek zal je carrière niet zo snel ruïneren.

Accent
Goed nieuws voor egalisten: het belang van wat vroeger ‘algemeen beschaafd Nederlands’ werd genoemd, neemt af. Speelt iemands accent dan helemaal geen rol meer? Toch wel, blijkt uit onderzoek. Mensen met een bekakt accent worden minder serieus genomen. In de financiële wereld kom je het verst met standaard Nederlands. Met een plattelandsaccent kom je betrouwbaarder over, maar de opmars van plat Haags pratende directiesecretaressen laat nog op zich wachten.

Ouders en familie
Familieconnecties openen voor sommige mensen deuren waarvan anderen niet eens wisten dat ze bestonden. De begunstigden moeten nog steeds goed zijn in wat ze doen, maar toch… De troost is dat nepotisme ook nadelen heeft: het ondermijnt vaak het geloof in eigen kunnen én de relaties met collega’s.

Lengte
Lange mensen komen verder. Komt dat omdat we opkijken tegen mensen die langer zijn dan wij? Hoewel… zelfvertrouwen speelt natuurlijk ook een rol!

Haar
‘Als je haar maar goed zit’; je haar moet goed en netjes zitten, en je kapsel moet een beetje eigentijds zijn. Voor kalende mannen is het niet zo moeilijk, de baard echter verdwijnt wel uit het bedrijfsleven.

Gewicht
Dikke mensen worden minder snel aangenomen, slechter betaald, minder snel gepromoveerd en eerder ontslagen. Dat geldt wereldwijd.

Politiek en religie
Houd je persoonlijke zienswijzen liever voor jezelf. Het is onwaarschijnlijk dat een uitgesproken politieke of religieuze mening je carrière vooruit helpt. In moderne organisaties is het echter geen issue (tenzij je dat er zelf van maakt, en dat moet je dus niet doen!).

Bron: Management Today

Reageer op dit artikel