nieuws

Thuiswerken? Zelfdiscipline vereist

Geen categorie

Wil je zo af en toe eens een dag thuiswerken? Dan is een bepaalde mate van zelfdiscipline vereist. Heb je die niet? Alles is te leren. Ook de zelfdiscipline om van huis uit te werken.

Wil je zo af en toe eens een dag thuiswerken? Dan is een bepaalde mate van zelfdiscipline vereist. Denk je dat je die niet hebt? Leer het jezelf dan aan met de volgende tips.

Plan je werkdag
Bepaal vooraf hoeveel tijd je wilt besteden aan elke taak. Soms kost een taak meer of minder tijd, maar je hebt in ieder geval overzicht.

Plan je pauzes
Wie van huis uit werkt, wordt onvermijdelijk geconfronteerd met huishoudelijke taken. Plan die taken vooraf in, evenals je lunchpauze. Huishoudelijke taken kun je het beste vlak voor of vlak na je normale pauze afhandelen.

Stel een tijdslimiet per taak
Je kunt elke taak het beste opdelen in mini-taken. Op die manier creëer je een gevoel van vooruitgang en zal je werk eerder klaar zijn dan je denkt.

Beloon jezelf
Gun jezelf af en toe een kwartiertje, vooral als je sneller klaar bent dan gedacht. Gebruik die pauze echter wel strategisch.

Zet Skype en andere chatprogramma’s eens op afwezig
Veel thuiswerkers geven via hun chatprogramma aan dat ze de hele dag bereikbaar zijn, blijkt dat niet het geval, dan is dat frustrerend voor je collega’s. De meeste programma’s hebben een functie waarmee je je status automatisch op ‘afwezig’ zet als je je computer zo’n 10 minuten niet aanraakt. Gebruik die functie, ook als je even niet gestoord wilt worden.

Communiceer
Geef uit jezelf aan wanneer je iets klaar hebt voor een collega. Doe dat ook bij kleine taken. Zo laat je zien dat je zelfstandig kunt werken en het verplicht je vooral tot zelfdiscipline. Voldoen aan het verwachtingspatroon van een derde, is een van de beste zelfmotivators.

Doe wat je graag doet
Wie z’n baan haat zal nooit functioneren. Op kantoor niet, en thuis evenmin. Wie gepassioneerd met z’n vak bezig is, is automatisch gedisciplineerd, zelfs tijdens een mindere dag!

Bron: Express.be

Reageer op dit artikel