nieuws

Gemengde teams: productiviteit stijgt, verzuim daalt

Geen categorie

Vergrijzing hoeft voor werkgevers geen probleem te zijn. Want wie gemengde teams samenstelt met oudere en jongere werknemers, ziet de productiviteit stijgen terwijl het ziekteverzuim afneemt.

Vergrijzing hoeft voor werkgevers geen probleem te zijn. Want wie gemengde teams samenstelt met oudere en jongere werknemers, ziet de productiviteit stijgen terwijl het ziekteverzuim afneemt.

Dat stelt promovendus Franz Josef Gellert in zijn onderzoek naar relaties tussen ouderen en jongeren op de werkvloer. Gellert is senior onderzoeker aan de Hanze University Groningen, International Business School. Hij promoveert vandaag met zijn onderzoek aan de Universiteit van Tilburg.

Met het vooruitzicht dat werknemers vanwege de vergrijzing langer zullen moeten doorwerken, wilde Gellert het belang van de relatie tussen leeftijd en werk nader onderzoeken. Hij bekeek daarvoor de invloed van leeftijd op relaties en prestaties in teams die mentaal en fysiek veeleisend werk verrichten. Hij zag dat ouderen beter presteren vanwege hun ervaring met name in een werkomgeving met een sterk routinematig karakter. Er werd daar meer geproduceerd en er was minder ziekteverzuim.

Aan de hand van zijn onderzoek adviseert Gellert dat managers bij het samenstellen van teams oudere werknemers met jongeren moeten laten samenwerken. De prestaties gaan verder omhoog door ouderen bij te scholen en met jongeren in een team te plaatsen. Zo wordt kennisuitwisseling beter gestimuleerd.

Dat ouderen niet meer bijgeschoold zouden kunnen worden, klopt niet, stelt Gellert. Persoonlijke groei wordt voor een groot deel bevorderd door het klimaat van de werkomgeving. Als er binnen de organisatie mogelijkheden zijn voor kennisuitwisseling, en als die wordt gestimuleerd, dan kunnen de individuele competenties nog steeds groeien.

Bron: personeelsnet.nl

Reageer op dit artikel