nieuws

Samenwerken aan geletterdheid draait om twee letters: NU

Geen categorie

Heeft je kind, partner, buurman, collega of leerling moeite met lezen en schrijven? Kom dan in actie tijdens de Week van de Alfabetisering.

Heeft je kind, partner, buurman, collega of leerling moeite met lezen en schrijven? Kom dan in actie tijdens de Week van de Alfabetisering.

Vanaf vandaag, 6 september, tot en met 12 september is er de Week van de Alfabetisering. Deze week wordt jaarlijks door Stichting Lezen en Schrijven georganiseerd rond UNESCO’s Wereldalfabetiseringsdag op 8 september. In de Week van de Alfabetisering vraagt de Stichting aandacht voor het belang van taal, lezen en schrijven.

Laaggeletterd
Nederland telt namelijk nog steeds 1,5 miljoen volwassenen die grote lees- en schrijfproblemen hebben. Van deze volwassenen heeft 2/3 een Nederlandse achtergrond en 1/3 een niet-Nederlandse achtergrond. Zij zijn laaggeletterd en ze kunnen zodoende minder goed functioneren in het dagelijks leven en op het werk.
Degenen die het betreft durven er nauwelijks over te praten en de omgeving vindt het ook moeilijk het bespreekbaar te maken. Het taboe kan doorbroken worden, te beginnen met erover te praten.

Kinderen
Ieder jaar verlaten ongeveer 40.000 kinderen de basisschool met een leesachterstand van twee jaar. Ook dit wil Stichting Lezen en Schrijven onder de aandacht brengen.
Er zijn verschillende activiteiten, onder andere een feestelijke recordpoging simultaan voorlezen door 15.000 kinderen! Met deze recordpoging wil de Stichting duidelijk maken dat het belangrijk is om elke dag 15 minuten te lezen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een kwartier lezen per dag de woordenschat bij kinderen (en volwassenen) aanzienlijk vergroot. En die is essentieel voor een goede taal- en leesontwikkeling en het voorkomen van laaggeletterdheid.

Meer informatie over alle activiteiten vind je hier:
Week van de Alfabetisering
Stichting Lezen en Schrijven
Leesenschrijf.nl
Basisvaardigheden.nl

Reageer op dit artikel