nieuws

Als je je collega wel kunt schieten; wat te doen

Geen categorie

Relaties op de werkvloer zijn niet altijd pais en vree. Soms moet je samenwerken met iemand die je niet uit kunt staan. Hoe houd je dan het hoofd koel en de werkrelatie zo harmonieus mogelijk. Tien tips.

Relaties op de werkvloer zijn niet altijd pais en vree. Soms moet je samenwerken met iemand die je niet uit kunt staan. Hoe houd je dan het hoofd koel en de werkrelatie zo harmonieus mogelijk. Tien tips.

1. Houd het professioneel; laat persoonlijke kwesties erbuiten, dus richt je op het doel waar jullie mee bezig zijn.

2. Zie de vijand niet langer als de vijand; slecht over personen denken is niet goed voor je innerlijke rust. Probeer neutraal te denken en zie de persoon in kwestie als iemand die toevallig moeilijk te doorgronden is.

3. Zoek manieren om de vijandigheid te neutraliseren; probeer samen tot een oplossing te komen. Mag ook via e-mail dat is minder confronterend. Het geeft de ander ook de tijd om rustig na te denken.

4. Wacht niet af; niets gaat vanzelf. Zie je een patroon? Kom in actie en kijk of het te doorbreken valt.

5. Praat met anderen; vraag om input. Twee weten meer dan een. Bovendien voel je je dan niet alleen in zo’n vervelende situatie.

6. Probeer een andere benadering; blijkt een formele benadering niet te werken, probeer het dan op een luchtige manier. Juist dát kan weer voor een formele opening zorgen.

7. Vat het niet persoonlijk op; speelt de ander op de man? Trek het je niet persoonlijk aan. Blijf je hoe dan ook focussen op jullie gezamenlijke doelen.

8. Ga rechtop zitten; zit of sta rechtop en neem een zelfverzekerde houding aan. Wie rechtop staat kan moeilijk zeggen dat ‘ie onder de situatie gebukt gaat.

9. Doe een beroep op het beleid; als je het gevoel hebt dat je gepest wordt, dan word je ook gepest. Kijk of er binnen de organisatie waar je werkt een beleid is op dit gebied. En al helemaal als het om je leidinggevende gaat. Is er geen beleid? Zoek hulp bij collega’s en maak kenbaar dat je je in een situatie bevindt die beleid vereist. Dan wordt er in ieder geval iets gedaan. Dat zal de pester afschrikken.

10. Denk na over een andere baan; je kunt natuurlijk altijd een andere baan zoeken. Dat heeft echter consequenties, maar kan een enorme opluchting zijn. Denk alleen maar aan de stress die je jezelf bespaart.

Bron: managersonline.nl/Management Today

Reageer op dit artikel