nieuws

Uitglijder

Geen categorie

De winter is nog niet eens begonnen of de afdelingen spoedeisende hulp van ziekenhuizen hadden de afgelopen dagen hun handen vol aan pechvogels met botbreuken en kneuzingen. Maar vind je dat gek, met die gladheid. Je zult bijna de ingang van je kantoor hebben bereikt en alsnog onderuit gaan omdat het looppad spiegelglad is.

De winter is nog niet eens begonnen of de afdelingen spoedeisende hulp van ziekenhuizen hadden de afgelopendagen hun handen vol aan pechvogels met botbreuken en kneuzingen. Maar vind je dat gek, met die gladheid. Je zult bijna de ingang van je kantoor hebben bereikt en alsnog onderuit gaan omdat het looppad spiegelglad is.

Officieel begint de winter pas op woensdag 22 december om 00.38 uur, meldt het KNMI op haar website, maar als je uit het raam kijkt weet je genoeg. Maar weet je ook hoe het zit met de gladheidsbestrijding op het terrein waar je bedrijf staat?

Bedrijven moeten van de overheid een eigen gladheidsbestrijdingsplan opstellen. Ze moeten inventariseren waar hun werknemers het grootste gevaar lopen om onderuit te gaan, en snel kunnen ingrijpen als het sneeuwt of ijzelt. ‘Als het hele bedrijfsterrein moeilijk schoon te houden is, moeten ten minste de laad- en losplaatsen en de looppaden speciale aandacht krijgen’, schrijft de Arbeidsinspectie. Als een werkgever niets doet, kunnen werknemers hem bij een val aansprakelijk stellen.

Zo tikte de kantonrechter in Middelburg vorig jaar een werkgever op de vingers omdat die de gladheid op z’n terrein onvoldoende bestreden had. Er had wel een strooiwagen rondgereden, maar het bleef glad, waardoor een werknemer een lelijke smak maakte. ’t Is maar dat je het weet. En schroom niet om je baas op z’n verantwoordelijkheid te wijzen!

Reageer op dit artikel