nieuws

Zes minuten om het leven van je collega te redden

Geen categorie

Een hartstilstand kan iedereen overkomen: jong of oud, sportend of niet, man of vrouw. Het noodlot slaat vaak toe op onverwachte momenten en plekken. En aangezien we een groot deel van onze tijd op de werkvloer doorbrengen, is de kans dat het iemand daar overkomt reëel aanwezig.

Een hartstilstand kan iedereen overkomen: jong of oud, sportend of niet, man of vrouw. Het noodlot slaat vaak toe op onverwachte momenten en plekken. En aangezien we een groot deel van onze tijd op de werkvloer doorbrengen, is de kans dat het iemand dáár overkomt reëel aanwezig.

De cijfers liegen er niet om: elke week worden 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Van de 15.000 slachtoffers per jaar overleeft nog maar 10 à 20 procent. Die overlevingskans kan en moet omhoog, vindt de Nederlandse Hartstichting. Ook jouw bedrijf kan daaraan bijdragen.

Zes-minutenzone
Handelen met kennis van zaken in de eerste zes minuten, kan de overlevingskans van je collega met 50 tot 70 procent verhogen. Dat heet de zes-minutenzone. Het is dan ook belangrijk dat de juiste mensen en middelen beschikbaar zijn.

De Hartstichting vindt dat er in Nederlandse bedrijven nog veel te weinig zes-minutenzones zijn. Met de aanwezigheid van één of enkele AED’s (Automatische Externe Defibrillator), goed getrainde medewerkers (denk aan reanimeren en defibrilleren), een sluitend oproepsysteem en een noodplan, kan veel leed voorkomen worden. Al te vaak kunnen vragen als ‘welke BHV’er heeft er dienst’ en ‘waar hangt de dichtsbijzijnde AED’? niet direct worden beantwoord.  

Het is het noodplan dat in deze zes minuten zorgt voor effectieve hulp en daarmee de overlevingskans vergroot. Kortom: meer dan een kleine investering is er volgens de Hartstichting niet nodig om het leven van een werknemer, collega of een bezoeker van je bedrijf te kunnen redden.

Wacht daarom niet tot iemand bij jou op kantoor of elders in het bedrijf getroffen wordt door een hartstilstand. Wellicht is jouw bedrijf allang bekend met de zes-minutenzone. Zo niet: jij als secretaresse kan bij je manager aan de bel trekken en vragen de inrichting ervan niet langer uit te stellen. Kijk voor meer informatie op: www.6minutenzone.nl.

Bron: zibb.nl

Reageer op dit artikel