nieuws

De weg naar ontslag

Geen categorie

De meesten van ons beginnen aan een baan met de beste bedoelingen. We kunnen ons dan ook niet voorstellen dat er ooit ontslag zou kunnen dreigen. Dat is immers alleen iets voor mensen die hun best niet doen of worden betrapt op diefstal. Toch? Fout! De weg naar ontslag is sneller bewandeld dan je denkt. Als je je baan wilt behouden, kun je maar beter oppassen.
De valkuilen:

De meesten van ons beginnen aan een baan met de beste bedoelingen. We kunnen ons dan ook niet voorstellen dat er ooit ontslag zou kunnen dreigen. Dat is immers alleen iets voor mensen die hun best niet doen of worden betrapt op diefstal. Toch? Fout! De weg naar ontslag is sneller bewandeld dan je denkt. Als je je baan wilt behouden, kun je maar beter oppassen. De valkuilen:

1. Liegen op je CV
Bijna iedereen dikt wel eens iets aan op zijn of haar CV, maar het is sterk af te raden om te liegen. Eerlijkheid duurt het langs, en dat geldt in dit geval letterlijk. Als je werkgever erachter komt dat je hebt gelogen, sta je  in een mum van tijd weer op straat.

2. Op het werk naar een nieuwe baan zoeken
Ga er maar vanuit dat de IT-afdeling je computer monitort. Ga dus niet op je werk op zoek naar een andere baan, maar doe dat in je vrije tijd.

3. Roddelen
Je weet nooit wie er aan de andere kant van de kast staat mee te luisteren als je sappige roddels over je collega’s aan het vertellen bent. Houd ze dus voor je. Het verspreiden van roddels kan je niet alleen iemands vertrouwen kosten, in het ergste geval kan het ook het einde van je baan betekenen.

4. Privételefoontjes voeren
Natuurlijk voert iedereen wel eens een privételefoongesprek, en daar is over het algemeen ook niks mis mee. Sla je hier te ver in door, dan heb je  binnen de korste keren zeeën van tijd om persoonlijke telefoongesprekken te voeren als je zonder baan thuis op de bank zit.

5. Drinken op je werk
In sommige landen en branches in het niet ongebruikelijk om tijdens de lunch een paar drankjes te nuttigen. Ga alleen niet zo ver dat je lallend terugkomt op je werkplek, anders kun je wel fluiten naar je baan.

6. Surfen op internet
Net als bij het voeren van persoonlijke telefoongesprekken geldt ook hier: doe het met mate. Vermijd al helemaal sites die worden aangeduid met nsfw (not suitable/safe for work).

7. Een relatie beginnen met je baas
In eerste instantie lijkt het misschien niet zo een stomme zet, maar als de relatie op een minder prettige manier wordt beëindigd, betekent dat meestal dat een van de twee niet meer in het bedrijf kan blijven werken. Drie keer raden wie zijn of haar baan niet kwijtraakt.

8. Je data niet dubbelchecken
Moet je je eigen budget beheren? Voer dan altijd een dubbelcheck uit voor je je cijfers inlevert. Een nulletje meer of minder kan het verschil betekenen tussen wel of geen baan.

9. Je vervreemden van je collega’s
Om je werk goed uit te kunnen voeren heb je de hulp van je collega’s nodig. Houd ze dus te vriend, iemand die niet in het team past wordt meestal snel vervangen.

10. Zwartepieten
Neem verantwoordelijkheid voor je eigen fouten. Probeer de schuld niet in de schoenen van een ander te schuiven. Niemand zit te wachten op een werknemer die zich gedraagt als een bruin knaagdier met een lange staart.

Bron: Monsterboard.nl

Reageer op dit artikel