nieuws

Waarom kantoor de slechtste plaats is om te werken

Geen categorie

Bedrijven besteden miljoenen euro’s aan het huren van kantoorgebouwen en kantoormateriaal en hopen dat hun werknemers kantoor dan een fijne werkplaats zullen vinden. Maar wie echt een deadline moet halen, zal niet vaak zeggen dat kantoor daarvoor de meest geschikte plaats is. En dat is de schuld van… kantoor!

Bedrijven besteden miljoenen euro’s aan het huren van kantoorgebouwen en kantoormateriaal en hopen dat hun werknemers kantoor dan een fijne werkplaats zullen vinden. Maar wie echt een deadline moet halen, zal niet vaak zeggen dat kantoor daarvoor de meest geschikte plaats is. En dat is de schuld van… kantoor! Dat zegt Jason Fried, de auteur van het boek ‘Rework’.

Het moderne kantoor is een onderbrekingsfabriek geworden, stelt Fried. Je krijgt je werk gewoon niet af. Wanneer mensen hun kantoor binnenstappen, leveren ze hun werkdag in voor een reeks werkmomenten. Wie op kantoor 30 minuten voor zichzelf heeft, mag zich gelukkig prijzen. Of er is een meeting, of iemand belt je, dan roept iemand je iets toe vanuit zijn bureau of je baas stapt binnen om te kijken waar je mee bezig bent. Vijftien minuten hier, een halfuur daar, nog eens tien minuten ginder enzovoort. Hoe kun je je werk klaar krijgen wanneer je geen tijd hebt om te werken?

Fried heeft drie oplossingen bedacht:

1. Verbied verbale communicatie één dag in de week. Net als een casual Friday, krijg je nu een no-talk Thursday. Verbazend hoeveel meer werk je afkrijgt op zo’n dag.

2. Gebruik meer e-mail, instant messaging en collaboratiesoftware om te communiceren. Dat zijn passieve communicatiemethodes die het voordeel hebben dat ze kunnen worden afgesloten wanneer iemand met rust wil worden gelaten. Wanneer iemand je kantoor binnenvalt is dat niet het geval.

3. Sla eens een vergadering of overleg over. Het leven zal gewoon verdergaan en al die belangrijke zaken die acht andere mensen met je wilden delen, zullen op een of andere manier ook hun richting vinden. Je hebt nu een uur gewonnen dat je aan andere, meer belangrijke zaken kunt wijden. En als je beseft dat vergaderingen minder belangrijk zijn dan je dacht, worden ze eerder een laatste dan een eerste hulpmiddel.

Bron: express.be

Reageer op dit artikel