nieuws

Aanraking op kantoor bevordert productiviteit

Geen categorie

Collega’s die elkaar regelmatig omhelzen of aanraken, zijn productiever op het werk. Dat stelt Michael Kraus, onderzoeker aan de Universiteit van Californië. Maar je hoeft elkaar niet direct om de hals te vliegen… Ook een handdruk of schouderklop werkt.

Collega’s die elkaar regelmatig omhelzen of aanraken, zijn productiever op het werk. Dat stelt Michael Kraus, onderzoeker aan de Universiteit van Californië. Maar je hoeft elkaar niet direct om de hals te vliegen… Ook een handdruk of schouderklop werkt.

Kraus bestudeerde een tijd lang succesvolle Amerikaanse basketbalteams. Hoe vaker teamleden elkaar high five’s, schouderklopjes en omhelzingen gaven, hoe beter ze bleken te scoren. De onderzoeker vertaalde dit gedrag naar de kantooromgeving.

Hoewel de werkvloer killer is geworden door de drang ‘politiek correct’ te willen zijn en door de angst voor seksuele intimidatie, is Kraus ervan overtuigd dat ook hier aanrakingen positief werken, zo schrijft Canadian Business.

‘We gebruiken aanrakingen direct bij de geboorte’, aldus Kraus. ‘Het is een belangrijke manier waarop we warmte, vertrouwen en een heleboel informatie persoonlijk communiceren in een heel korte tijd. Aanrakingen uitbannen op kantoor heeft een slechte uitwerking op het gevoel van voldoening; het is een enorm probleem op de lange termijn.’

Gelukkige kantooromgeving
Alexander Kjerulf, een Deense werkplekconsultant, hoopt dat deze studie meer managers ervan overtuigt om ‘los te komen’. Kjerulf helpt klanten, variërend van IBM tot Ikea, om hun kantooromgeving ‘gelukkiger’ te maken. Dit leidt op hun beurt weer tot lager ziekteverzuim, hogere omzet en een verbeterde productiviteit.
Kjerulf wijst erop dat werknemers het meest tevreden zijn als ze een goede relatie met hun bazen en collega’s hebben. Volgens Kjerulf heb je daarvoor persoonlijk contact nodig. ‘We zijn roedeldieren,’ zegt hij, ‘en geen contact met elkaar is niet natuurlijk.’

Emotionele wezens
Volgens Kjerulf hoeven managers niet direct aanrakingen aan te moedigen, maar ze moeten er ook niet bang voor zijn. Volgens hem is het echte probleem dat veel bedrijven angstig zijn voor emoties op de werkplek.
‘Managers willen een koude, rationele cultuur. Maar dit is een illusie, omdat we nu eenmaal emotionele wezens zijn. Ontkennen wat van nature komt, verlaagt de productiviteit’, aldus de Deen.
Volgens Kjerulf is niet elk bedrijf geschikt voor een knuffelcultuur. Toch hamert hij erop dat in principe alle branches kunnen profiteren van meer aanrakingen. Bijvoorbeeld bij een felicitatie; in plaats van het sturen van een e-mail, naar iemands bureau lopen en een handdruk geven.

Bron: Nu.nl/Monique van Loon

Reageer op dit artikel