nieuws

Allemaal manager

Geen categorie

Nederland telt steeds meer managers; zo zijn conciërges tegenwoordig Facilitair Manager, een medewerker personeelszaken is HR manager, receptionistes mogen zich Front Desk Manager noemen. Een ambtenaar is een Rijksmanager en in het kader van deze niet te stuiten trend ben jij de ‘Agendamanager’.

Nederland telt steeds meer managers; zo zijn conciërges tegenwoordig Facilitair Manager, een medewerker personeelszaken is HR manager, receptionistes mogen zich Front Desk Manager noemen. Een ambtenaar is een Rijksmanager en in het kader van deze niet te stuiten trend ben jij de ‘Agendamanager’.

Cup-A-Soup, bekend om haar managerscampagnes, ging ‘het land in’ met de vraag: ‘wat zijn de managerstitels van de 10 meest voorkomende beroepsgroepen?’ Het resultaat: vrachtwagenchauffeurs gaan vanaf nu door het leven als Roadmanager, timmerlieden worden Houtmanager en voor de verkoopster is Shoppingmanager een betere benaming, als het aan Nederland ligt.

In het representatieve onderzoek* onder 1000 Nederlanders, kwamen bijzonder originele en zelfs ondeugende managerstitels naar voren, maar de meerderheid houdt het bij titels die duidelijk weergeven wat de functie inhoudt. Zo gaan docenten vanaf nu door het leven als Klassenmanager, schoonmakers worden een deftige Interieurmanager, de verpleegkundige pimpen we op tot Zorgmanager en de Gezinsmanager (huisvrouw/man) maakt het lijstje compleet.

Ambtenaren de klos
Vooroordelen over de beroepsgroepen worden duidelijk bevestigd als we Nederland zelf managerstitels laten bedenken. Vooral ambtenaren krijgen vaak komische titels aangemeten. Zo ontstonden de Niet-mijn-regels-vriend manager, de Morgen-weer-een-dag manager en de U-moet-bij-mijn-collega-zijn manager als zelfverzonnen titels. Zo’n 20 procent van Nederland vond de Van-9-tot-4-manager een betere benaming dan het populairdere Rijksmanager (circa 50 procent). Zelf vinden ambtenaren de titel Rijksmanager de beste! Dat laatste geldt overigens voor alle beroepsvelden: alle ondervraagde verpleegsters, huisvrouwen, timmermannen, IT consultants, vrachtwagenchauffeurs, secretaressen, verkoopsters, schoonmakers en docenten, konden zich prima vinden in de managerstitel die ze door Nederland krijgen toegewezen.

* Representatief, onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door Blauw Research in opdracht van Cup-A-Soup

 

 

Reageer op dit artikel