nieuws

Diefstalpreventie op de werkvloer: een kwestie van beleid

Geen categorie

Diefstal op de werkvloer. Het komt vaker voor dan je denkt. Er wordt aardig wat gejat door de eigen medewerkers. Van een paar pennen tot duur gereedschap. Fout… mag niet. En jij kunt dat niet met lede ogen aanzien. Klikken wil je ook niet. Hoe kun jij als managementondersteuner ‘diefstal’ dan wel onder de aandacht van de directie brengen.

Diefstal op de werkvloer. Het komt vaker voor dan je denkt. Er wordt aardig wat gejat door de eigen medewerkers. Van een paar pennen tot duur gereedschap. Fout… mag niet. En jij kunt dat niet met lede ogen aanzien. Klikken wil je ook niet. Hoe kun jij als managementondersteuner ‘diefstal’ dan wel onder de aandacht van de directie brengen.

Preventie van diefstal door de eigen medewerkers ligt natuurlijk op de eerste plaats bij het management of bij de directie. Zij moeten zorgen voor beleid op dat gebied, met regels die voor iedereen begrijpelijk en bekend zijn. Soms is de directie bang om het onderwerp op de agenda te zetten, in andere gevallen hebben beleidsbepalende figuren zelf ‘boter op hun hoofd’. Maar jíj kunt er wel iets aan doen.

Neem om te beginnen het probleem in ieder geval serieus. Het is vaak zeer effectief als je een leidinggevende weet te overtuigen van het belang van een goed beleid. En je begint natuurlijk met je zelf strikt aan de regels te houden. Om te voorkomen dat kantoorartikelen het kantoor ongezien verlaten, kun je het beste de voorraad achter slot en grendel bewaren. Wanneer het kopieerapparaat op een centrale plek staat, zal er veel minder illegaal gekopieerd worden. Datzelfde geldt voor ‘veelbellers’, ‘chatters’en ‘hyvers’: zet deze types nooit alleen op een kamer. Dan ben je al een heel eind.

Reageer op dit artikel