nieuws

Goede kans op baan voor directiesecretaresse

Geen categorie

De kans op werk voor gediplomeerde mbo’ers in de secretariële beroepen is de komende jaren matig tot goed. De toekomst ziet er het beste uit voor de secretaresse (niveau 3) en directiesecretaresse/managementassistent (niveau 4). Het minst gunstig zijn de vooruitzichten voor de secretarieel medewerker (niveau 2).

De kans op werk voor gediplomeerde mbo’ers in de secretariële beroepen is de komende jaren matig tot goed. De toekomst ziet er het beste uit voor de secretaresse (niveau 3) en directiesecretaresse/managementassistent (niveau 4). Het minst gunstig zijn de vooruitzichten voor de secretarieel medewerker (niveau 2). Het zal in bijna het hele land voor deze medewerker lastig zijn om een baan te vinden. Alleen in het noordwesten van het land is de markt in evenwicht. Dit blijkt uit onderzoek ‘Perspectief op leren en werken in de secretariële beroepen’ van kenniscentrum ECABO.

Het secretaresseberoep heeft aan populariteit ingeboet. Mbo-studenten kiezen dan ook vaak voor andere richtingen. Er blijft echter behoefte aan secretaresses. De verwachting is dat het aantal gediplomeerden op niveau 3 en 4 in de toekomst tekort zal schieten. Een oplossing voor dit probleem ligt in de voorlichting over de goede kansen op de arbeidsmarkt. ECABO adviseert leerlingen met een diploma voor secretarieel medewerker op niveau 2 om verder te leren voor niveau 3.

Onderzoek ECABO
In de uitgave ‘Perspectief op werken en leren in de secretariële beroepen’ beschrijft ECABO de perspectieven van werkgevers en (toekomstige) werknemers. Aan het onderzoek werkten duizenden erkende leerbedrijven mee. Ook hebben onderzoekers van ECABO de arbeidsmarktcijfers van onderzoeksbureaus als CBS, ROA en CPB gebruikt. Door al deze gegevens kritisch te bekijken en analyseren, kan ECABO een goed beeld van de arbeids- en stagemarkt geven van de komende jaren.

De website www.mbowijzer.nl geeft beroepenvoorlichting voor secretaresses en laat gelijk zijn wat de baankansen zijn per opleiding. Het onderzoek is te downloaden via: www.ecabo.nl/perspectief

Reageer op dit artikel