nieuws

Heb je even?

Geen categorie

Janny komt ‘even’ je kantoor binnenlopen om te overleggen. Piet heeft een ‘kort vraagje’. En dan al die telefoontjes… Geconcentreerd werken valt niet mee. Al die kleine onderbrekingen kosten je zo’n 3,5 uur per dag, oftewel: je bent bijna een halve dag bezig met ‘heb je even’?

Jan komt ‘even’ je kantoor binnenlopen om te overleggen. Piet heeft een ‘kort vraagje’. En dan al die telefoontjes… Geconcentreerd werken valt niet mee. Al die kleine onderbrekingen kosten je zo’n 3,5 uur per dag, oftewel: je bent bijna een halve dag bezig met ‘heb je even’?

Dit blijkt uit berekeningen van waanbreker.nl. De site becijferde het volgende:

– Stel dat je elke dag 15 interrupties krijgt; dat is niet eens zo veel
– Stel dat elke interruptie 3 minuten duurt; dat is niet eens zo lang
– Tel bij elke onderbreking nog 10 minuten voor de tijd die je kwijt bent om weer ‘op gang te komen’
– Dat is 13 minuten per onderbreking x 15 minuten = 195 minuten = 3,5 uur per dag!

Ook al zijn deze interrupties een deel van je werk, dat wil niet zeggen dat je deur altijd voor iedereen open moet staan. De verleiding om toe te geven aan de vraag: ‘mag ik een minuutje van je tijd’? is bijna onweerstaanbaar. Ten eerste lijkt het makkelijker om een snelle vraag meteen te beantwoorden dan dat hij blijft liggen en later terugkomt. Daarnaast voelt het onbeleefd en bijna onredelijk om iemand een antwoord te weigeren.

Maar bekijk het nu eens anders: is het niet een beetje zo dat de vrager (al dan niet bewust) tegen je zegt dat jouw tijd minder waardevol is dan de zijne? En dat het hem niet uitmaakt wat je aan het doen bent? En dat het vast onbelangrijk is en gemakkelijk te onderbreken?
Als je het zo bekijkt, verdient deze vraag geen aandacht, zegt Dan Kennedy in zijn boek No B.S. Time management voor entrepeneurs.

Bron: profnews.nl 

Reageer op dit artikel