nieuws

Lachen is écht gezond

Geen categorie

Lachen, gieren, brullen: het zijn zaken die je waarschijnlijk niet met je dagelijkse werk in verband brengt. Op veel werkplekken is het vaak maar een saaie boel. En van een (te) hoge werkdruk kun je knap uit je humeur raken. Toch is het niet onverstandig eens wat meer aandacht te besteden aan humor op het werk. Want hoe afgezaagd het ook klinkt: lachen is écht gezond!

Lachen, gieren, brullen: het zijn zaken die je waarschijnlijk niet met je dagelijkse werk in verband brengt. Op veel werkplekken is het vaak maar een saaie boel. En van een (te) hoge werkdruk kun je knap uit je humeur raken. Toch is het niet onverstandig eens wat meer aandacht te besteden aan humor op het werk. Want hoe afgezaagd het ook klinkt: lachen is écht gezond!

Lachen is vooral gezond omdat het stressverlagend werkt. Als je lacht maakt je lichaam stoffen aan die een beetje op de werking van morfine lijken. Deze stoffen heten endorfinen en zorgen voor een prettig gevoel.

In een bedrijf of op een afdeling waar een goede sfeer heerst, zal over het algemeen regelmatig gelachen worden. Werk je echter met humeurige collega’s, of zijn er een paar bij die je niet kunt luchten of zien, dan wordt het lastig een dagelijkse portie humor ‘in te brengen’. Hoe krijg je wat meer humor op de afdeling?

Allereerst door zelf vrolijk en optimistisch te zijn; klagen en zeuren zijn niet lachbevorderend. Én door je te realiseren dat humor nooit gelijk staat aan cynisme of sarcasme. Ook leedvermaak is geen gezonde vorm van humor. Als jij en je collega’s mét elkaar kunnen lachen en niet óm elkaar, zijn jullie al goed bezig. En weet je dat je maar liefst twintig spieren gebruik gebruikt als je alleen maar glimlacht? Ook dat is een vorm van sport! Kun je nagaan wat een schaterlach met je doet!

Reageer op dit artikel