nieuws

Een derde ambtenaren vreest voor z’n baan

Geen categorie

Op de ambtelijke werkvloer bestaat grote onrust over de 6,5 miljard aan bezuinigingen die het kabinet-Rutte in petto heeft voor de publieke sector. Een derde van de ambtenaren vreest voor ontslag, de sfeer op het werk verslechtert rap en de verwachting dat taken en verantwoordelijkheden gaan veranderen wordt in brede kring gedeeld.

Op de ambtelijke werkvloer bestaat grote onrust over de 6,5 miljard aan bezuinigingen die het kabinet-Rutte in petto heeft voor de publieke sector. Een derde van de ambtenaren vreest voor ontslag, de sfeer op het werk verslechtert rap en de verwachting dat taken en verantwoordelijkheden gaan veranderen wordt in brede kring gedeeld.

Dit blijkt uit de enquête die PM Public Mission heeft uitgevoerd in samenwerking met opleidingsinstituut ROI.

Minister Donner van BZK zegt in een reactie op de enquête ‘wel te begrijpen’ dat de bezuinigingen onrust met zich mee brengen. ‘Zolang er grote getallen de ronde doen en niemand weet wat het voor hem of haar betekent, zal er onzekerheid zijn’, aldus de bewindsman.

‘Het is niet alleen in het belang van de ambtenaren dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de taakstelling, maar ook voor de overheid als werkgever. Anders gaat iedereen alvast uitkijken naar een andere baan en heb je straks minder ambtenaren over dan de bedoeling is.’

Ook bij gemeenten, provincies en uitvoeringsorganisatie heerst onzekerheid over de toekomst. Bij de uitvoeringsorganisaties is de angst voor baanverlies shet grootst: maar liefst 52 procent van de ambtenaren die bij een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) werkzaam zijn vreest voor zijn baan. Bij het Rijk en de provincies gaat het om 35 procent van de ambtenaren. Gemeenteambtenaren zijn het minst pessimistisch: 20 procent van hen is bang voor ontslag.

Aan de enquête namen bijna 700 ambtenaren deel, afkomstig uit alle bestuurslagen. De resultaten van het onderzoek verschijnen deze week in het magazine PM Public Mission en op www.pm.nl.

 

 

 

 

Reageer op dit artikel