nieuws

Einde bulk aan vakantiedagen in zicht

Geen categorie

De wetgeving op het gebied van vakantiedagen wordt op enkele punten aangepast. Onder andere de termijn waarbinnen werknemers hun wettelijke vakantiedagen moeten opnemen. Deze gaat van 5 jaar naar 18 maanden. Als het goed is gaat de nieuwe wetgeving per 1 januari 2012 in.

De wetgeving op het gebied van vakantiedagen wordt op enkele punten aangepast. Onder andere de termijn waarbinnen werknemers hun wettelijke vakantiedagen moeten opnemen. Deze gaat van vijf jaar naar 18 maanden. Als het goed is gaat de nieuwe wetgeving per 1 januari 2012 in.

Een andere nieuwe regel is dat langdurig arbeidsongeschikte werknemers recht krijgen op volledige opbouw van vakantiedagen. Op dit moment bouwen zij alleen vakantiedagen op over het laatste halfjaar van hun ziekteperiode. De nieuwe regel over volledige vakantieopbouw bij ziekte geldt alleen voor de wettelijke vakantiedagen. In een arbeidsovereenkomst of cao kunnen andere afspraken staan over eventuele extra vakantiedagen. Dat zijn de bovenwettelijke vakantiedagen.  

De overheid wil ook in de wet vastleggen dat werknemers hun wettelijke vakantiedagen binnen anderhalf jaar opnemen. Nu geldt hiervoor nog een termijn van 5 jaar. De termijn van anderhalf jaar geldt niet voor werknemers die redelijkerwijs niet in staat zijn geweest om tijdig vakantie op te nemen. Werkgevers en werknemers kunnen in onderling overleg besluiten de termijn te verlengen.

Bron: hrpraktijk.nl
Reageer op dit artikel