nieuws

Neem de touwtjes in handen bij halfjaargesprek: 5 tips

Geen categorie

Organisaties vinden dat de verantwoordelijkheid en het initiatief voor de ontwikkeling van de medewerker meer ligt bij de medewerkers zelf, dan bij de organisatie. Hier volgen dan ook vijf tips om de touwtjes in handen te nemen tijdens een halfjaar- of voortgangsgesprek.

Met name van hoger opgeleiden wordt verwacht dat ze zelf initiatieven nemen bij het initiëren van leeractiviteiten. De taak van bijsturen ligt bij beiden; zowel bij werknemer als werkgever. Voor het vastleggen van de leerdoelen van de medewerker is het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) het meest gangbare middel.

Dit blijkt uit een onderzoek dat Improvels deed bij 71 grote Nederlandse organisaties. Alle reden voor werknemers om goed voor de dag te komen tijden het halfjaargesprek dat bij veel organisaties deze maand op de planning staat. 

Neem de touwtjes in handen
Volgens Ina Kurvers, directeur bij HRD architectenbureau Improvels, zijn werknemers aan zet om de touwtjes in handen te nemen tijdens het halfjaargesprek. Kurvers: ‘In de meeste organisaties zijn aan het begin van het jaar de doelstellingen voor komend jaar vastgesteld. Het halfjaargesprek is bij uitstek het ideale moment om deze doelstellingen te bespreken en, waar nodig, bij te sturen. Zo kan het zijn dat de omstandigheden binnen het bedrijf bijvoorbeeld zijn veranderd, waardoor bepaalde doelstellingen niet gehaald konden worden. Maak dit dan ook vooral bespreekbaar met je leidinggevende, zodat je daar aan het eind van 2011 niet op wordt afgerekend. Een goede voorbereiding bij het ingaan van het halfjaargesprek is dus het halve werk.’

Werknemer niet alleen hoofdrolspeler, ook regisseur

Improvels constateert een trend van ‘zelfgestuurd leren’. ‘Waar in de afgelopen jaren de verantwoordelijkheid van leren en ontwikkelen meer bij de werkgever lag, zie je dat organisaties steeds meer de eigen verantwoordelijkheid van de werknemers stimuleren. De werknemer neemt zelf de beslissing welke kant hij op wil en wat hij daarvoor nodig heeft. Hij is steeds meer zelf regisseur én hoofdrolspeler. Het is vervolgens aan de organisatie om hier de randvoorwaarden te scheppen,’ aldus Kurvers. 

POP populairst
Improvels vroeg aan organisaties hoe zij de medewerkers ondersteunen bij het nemen van verantwoordelijkheid en initiatief. De populairste manier is het inzetten van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). 

Vijf tips

Improvels geeft vijf praktische tips om als werknemer goed voorbereid het halfjaargesprek in te gaan: 

1. Ga actief het gesprek in
Wat vind je zelf van het afgelopen half jaar, ben tevreden? Wanneer doelstellingen niet zijn gehaald, heb je dan een verklaring waaraan dit lag? Aan jezelf of misschien aan omstandigheden in de organisatie waar je zelf geen invloed op had? 

2. Neem zelf de verantwoordelijkheid

Welke kant wil je op, en wat heb je daarvoor nodig? 

3. Stel, wanneer je leidinggevende dit niet doet, zelf een persoonlijk ontwikkelingsplan op. 

4. Durf zelf voorstellen te doen

Neem zelf het initiatief tot het alvast inplannen van periodieke gesprekken in het komende halfjaar. Plan ook alvast een zogenaamd ‘mijlpaal’-moment waarin het in het komende halfjaar mogelijk is om zaken bij te sturen. 

5. Zorg voor jezelf dat de gemaakte afspraken meetbaar zijn

Zorg bovendien – niet minder belangrijk – dat ze haalbaar zijn.

Bron: Managersonline.nl

Reageer op dit artikel