nieuws

Schouderklopje en respect belangrijkste factorenvoor een aangenaam werkklimaat

Geen categorie

Tijdens de zomervakantie hebben veel werknemers tijd om na te denken over de voor- en nadelen van hun werk. Velen van hen overwegen dan ook na de vakantie hun baan op te zeggen. Hoe kunnen ondernemingen nu een aangenaam werkklimaat creëren om dit jobhoppen tegen te gaan? Respect tonen en schouderklopjes uitdelen, blijkt uit onderzoek.

Tijdens de zomervakantie hebben veel werknemers tijd om na te denken over de voor- en nadelen van hun werk. Velen van hen overwegen dan ook na de vakantie hun baan op te zeggen. Hoe kunnen ondernemingen nu een aangenaam werkklimaat creëren om dit jobhoppen tegen te gaan? Respect tonen en schouderklopjes uitdelen, blijkt uit onderzoek.

Het online onderzoek werd uitgevoerd door Regus onder 17.000 managers en bedrijfseigenaren in 80 landen.

Op de vraag wat de belangrijkste factoren voor het bevorderen van een positieve werksfeer zijn staat ‘respect van collega’s’ wereldwijd met 61 procent met stip op één. Voor Nederlandse werknemers ligt dit percentage op 59. Successen van collega’s actief prijzen (46 procent) en aanmoedigen dat kennis en vaardigheden worden gedeeld (44 procent) komen op respectievelijk de tweede en derde plaats. Voor 35 procent van de respondenten is het belangrijk een mondeling compliment te krijgen voor hun werk.

Top 4 van de balangrijkste factoren voor werktevredenheid (wereldwijd)
1. Respect tonen, ook ten opzichte van junior medewerkers (61 procent)
2. Anderen een mondeling compliment geven voor hun werk (49 procent)
3. Aanmoedigen dat kennis en vaardigheden worden gedeeld onder het personeel (49 procent)
4. De successen van collega’s actief prijzen (33 procent)

Top 4 van de belangrijkste factoren voor werktevredenheid (Nederland)
1. Respect tonen, ook ten opzichte van junior medewerkers (59 procent)
2. De successen van collega’s actief prijzen (46 procent)
3. Aanmoedigen dat kennis en vaardigheden worden gedeeld onder het personeel (44 procent)
4. Anderen een mondeling compliment geven voor hun werk (35 procent)

Reageer op dit artikel