nieuws

Roddelaars en onruststokers

Geen categorie

In kantoorwandelgangen wordt heel wat geroddeld en gesmoesd. Heel vervelend, achterbaks en oncollegiaal. Sta erboven is het motto. Makkelijker gezegd dan gedaan? Het Britse HR-bureau The Mind Gym heeft de remedie. Negen tips, vooral voor leidinggevenden.

In kantoorwandelgangen wordt heel wat geroddeld en gesmoesd. Heel vervelend, achterbaks en oncollegiaal. Sta erboven is het motto. Makkelijker gezegd dan gedaan? Het Britse HR-bureau The Mind Gym heeft de remedie. Negen tips.
 

1. Poets je aureool op
Een smetteloze reputatie is het beste wapen tegen roddel. Haal al je deadlines. Overtref verwachtingen. Kom beloften na. Zorg dat je geen vuile handen hebt. Als je jezelf boven elke verdenking weet te verheffen, blijft de geruchtenmachine op afstand.

2. Neem preventieve maatregelen
Verbeter je interne communicatie. Wekelijkse bijeenkomsten, e-mailnieuwsbrieven, flyers op bureaus, maakt niet uit: doe alles wat nodig is om je mensen op tijd in te seinen. Als ze alles weten wat er te weten valt, valt er niets te gissen.

3. Stop onruststokers
Bepaal wie de opruiers zijn en vraag ze om tekst en uitleg. Zijn ze oprecht bezorgd over iets? Stel ze dan gerust. Scheppen ze er gewoon genoegen in om onrust te stoken? Maak dan duidelijk dat het afgelopen moet zijn. Nu.

4.  Leid roddelaars af
Als je team tijd heeft om te roddelen, zijn de doelen misschien niet ‘uitdagend’ genoeg. Niets helpt beter dan extra druk op de ketel zetten.

5. Keer het tij
Haal roddels onderuit. Verspreid een nieuw (waar) verhaal over hoe het komt dat de roddel is ontstaan.

6. Maak belangrijk nieuws op tijd bekend
Wacht niet tot je voor jezelf alle antwoorden hebt. Misschien krijg je die wel nooit, terwijl de geruchtenstroom intussen doorgroeit.

7. Vraag om feedback
Heb je het nieuws gebracht? Vraag je mensen dan om hun eventuele zorgen te delen, om vragen te stellen als ze die hebben. Wees eerlijk. Weet je iets niet, spreek dan af dat je het uitzoekt.

8. Blijf praten
Stop geroddel achteraf door er meteen te zijn voor je mensen als ze vragen hebben. Check dat ze opborrelende ongerustheid met je delen.

9.Sta erboven
Soms wakker je het vuur alleen maar aan als je op roddels ingaat, zelfs als je ze weerlegt. Gaat het nergens over, laat ze dan op hun beloop.

(Bron: Management Today)

Reageer op dit artikel