nieuws

Vaders worstelen met werk-privébalans

Geen categorie

Werkende vaders vinden kiinderen heel belangrijk, maar bij de meerderheid knelt de combinatie met hun werk. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Natuur & Milieu in het kader van de Week van Het Nieuwe Werken.

Werkende vaders vinden kiinderen heel belangrijk, maar bij de meerderheid knelt de combinatie met hun werk. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Natuur & Milieu in het kader van de Week van Het Nieuwe Werken.

Die combinatie met het werk knelt meer bij vaders dan bij moeders: 55 procent van de werkende vaders wil meer tijd voor de kinderen tegen 35 procent van de moeders.

De werkende vaders zien Het Nieuwe Werken als beste oplossing voor dit knelpunt. Het zelf indelen van de werktijden staat bovenaan het verlanglijstje.

Werkende vaders missen hun kinderen meer dan moeders
In het onderzoek zijn werkende vaders met jonge kinderen én moeders met jonge kinderen gevraagd naar hun opvattingen over de combinatie van werk en kinderen. Dat levert verrassende inzichten op.

Zo missen veel werkende vaders hun kinderen meer dan moeders: 67 procent van de werkende vaders baalt ervan als ze door het werk de kinderen te weinig zien (moeders: 43 procent) en  meer dan de helft zegt gelukkiger te zijn met meer tijd voor de kinderen.

Een goede werk-privébalans is voor zowel werkende vaders (82 procent) als moeders (74 procent) grotendeels bepalend voor het werkplezier.

Het Nieuwe Werken beste oplossing voor betere balans
Het Nieuwe Werken  is volgens werkende vaders de beste oplossing. Zij noemen als belangrijkste oplossing voor een betere verdeling tussen werk en kinderen:

  • zelf werktijden indelen (37 procent);
  • meer zelf bepalen waar je werkt (25 procent);
  • betere technologie voor thuiswerken (22 procent);
  • meer mogelijkheden voor deeltijdwerk (19 procent).

Het Nieuwe Werken is ook voor moeders een zeer belangrijke oplossing: 51 procent noemt flexibele werktijden zelfs als belangrijkste oplossing voor een betere verdeling tussen werk en kinderen.

Vier op de tien werkende vaders en drie op de tien moeders zou een andere baan kiezen als deze meer privétijd oplevert. Voor bedrijven die graag een aantrekkelijke werkgever willen zijn, liggen hier dus grote kansen, aldus Natuur & Milieu.

Bron: OHNW

Reageer op dit artikel