nieuws

Werknemer ziet kans op werk al voor 45e afnemen

Geen categorie

Nederlanders zien de kansen op de arbeidsmarkt al voor hun 45e afnemen, terwijl werkgevers hier juist positiever tegenover staan. Dat blijkt uit onderzoek van UWV onder ruim duizend werkgevers en werknemers.

Nederlanders zien de kansen op de arbeidsmarkt al voor hun 45e afnemen, terwijl werkgevers hier juist positiever tegenover staan. Dat blijkt uit onderzoek van UWV onder ruim duizend werkgevers en werknemers.

Opvallend is dat werkgevers leeftijd minder als een belemmering lijken te ervaren dan werknemers. Dit is hoopgevend volgens André Timmermans, directeur van UWV WERKbedrijf. Maar desondanks wijst hij op de ‘lastige positie’ van 50-plussers.

Timmermans: ‘Onze cijfers laten overigens zien dat vooral 50-plussers een lastige positie hebben op de arbeidsmarkt. Ze verliezen minder snel hun baan, maar als ze werkloos raken dan is de kans om lang werkzoekend te blijven aanzienlijk.’

Verschil tussen hoger en lager opgeleiden
Jong en oud zijn redelijk eensgezind over de leeftijd waarop de kans op een baan begint af te nemen. Werkgevers zijn met 44,5 jaar positiever ingesteld dan werknemers, die de leeftijd gemiddeld op 42,5 jaar inschatten.

Er is verschil tussen hoger en lager opgeleiden. Mensen met een lagere opleiding verwachten dat zij vanaf 41 jaar minder kans hebben om na ontslag weer aan het werk te komen. Hoger opgeleiden zijn optimistischer en noemen gemiddeld een leeftijd van 45,5 jaar.

Ervaring belangrijkste kwaliteit
Het onderzoek gaat ook in op de vraag welke vaardigheden van invloed zijn als 50-plussers op zoek zijn naar een nieuwe baan. Werkgevers zeggen dat zij bij sollicitaties van 50-plussers vooral kijken naar de volgende zaken:

  • ervaring (77 procent);
  • vakkundigheid (71,5 procent);
  • flexibiliteit (44,5 procent).

Ook werknemers denken dat werkgevers bij sollicitaties van 50-plussers kijken naar:

  • ervaring (66 procent);
  • vakkundigheid (57 procent).

Gezondheid minder belangrijk
Opvallend is echter dat maar liefst 57 procent van de werknemers denkt dat gezondheid ook een belangrijke rol speelt bij het in dienst nemen van 50-plussers, terwijl slechts 29 procent van de werkgevers dit belangrijk noemt.

Bron: overduurzameinzetbaarheid.nl

Reageer op dit artikel