nieuws

Als je werk een sleur geworden is

Geen categorie

Je baas is een chagrijn, verhalen van je collega’s kun je niet meer aanhoren en je voelt je als een hamster in een tredmolen, ofwel: je werk is een sleur geworden. Ken je het gevoel van ‘verlangen naar een andere functie’? Naar meer plezier in je werk? Tijd voor een oppepper.

Je baas is een chagrijn, verhalen van je collega’s kun je niet meer aanhoren en je voelt je als een hamster in een tredmolen. Ken je het gevoel van ‘verlangen naar een andere functie’? Naar meer plezier in je werk? Tijd voor een oppepper.

Je kunt natuurlijk op vakantie gaan of een dagje ‘tutten’ in het wellnesscentrum met je beste vriendin… allemaal leuk en aardig, maar je kunt de zaak ook structureler aanpakken. Een stappenplan.

1. Analyseer je wensen en verlangens
Waar doe je het eigenlijk allemaal voor? Waar krijg je een kick van? Welke aspecten van het werk geven nog steeds plezier en voldoening? Probeer in ieder geval één positief aspect van je functie te benoemen. Maak daarna een lijst van je persoonlijke prioriteiten, Denk daarbij aan zaken als een forse salarisverhoging (hoewel je dat in de huidige tijd wel kunt vergeten), promotie maken of een studie oppakken.

2. Maak een actieplan
Hierin staat de volgende vraag centraal: ‘Hoe ga je je wensen verwezenlijken?’ Is er binnen de organisatie waar je werkt plaats voor je ambities of is het beter eens uit te kijken naar een andere functie?

3. Geloof in jezelf
Zelfvertrouwen vormt de basis voor zelfmotivatie. Probeer zoveel mogelijk aan positieve dingen te denken en een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Vergelijk jezelf niet voortdurend met anderen. Er is altijd wel iemand te vinden die slimmer is, die iets sneller en beter kan doen, die mooier, slanker of beter gekleed is. Niets van aantrekken!

4. Ontwikkel een gemotiveerde persoonlijkheid
Werkelijk gemotiveerde mensen gaan uitdagingen nooit uit de weg, maar nemen die met beide handen aan. Zij zijn flexibel en weten van iedere situatie het beste te maken. Ook zijn zij trots op hun prestaties zonder arrogant te worden.

5. Begin vandaag nog met een persoonlijk motivatiebeleid
Door de zaken direct aan te pakken krijg je zelfvertrouwen en zin in het werk. De eerste stap is simpel: ruim je werkplek op. Je schept dan letterlijk en figuurlijk overzicht.

6. Blijf doelgericht
Stel een deadline vast. Sommige mensen presteren niets als ze niet in zekere mate onder druk staan. Praat met collega’s over je plannen. De kritische blik van anderen kan zeer stimulerend werken. Beloon jezelf als je je doelen bereikt!

Goed voornemen voor 2012… Toch?

Reageer op dit artikel