nieuws

Hoe je het beste in je baas naar boven haalt

Geen categorie

Wie te lijden heeft onder een onaangename baas, denkt misschien dat ‘ie de tirannie lijdzaam moet ondergaan. Niets is minder waar: je hebt veel meer macht dan je denkt. Als je weet hoe je moet omgaan met moeilijke mensen, word niet alleen jij daar beter van. Ook je manager plukt de vruchten van de scherpe kantjes die jij eraf hebt gehaald. 8 tips om het beste in je baas naar boven te halen.

Wie te lijden heeft onder een onaangename baas, denkt misschien dat ‘ie de tirannie lijdzaam moet ondergaan. Niets is minder waar: je hebt veel meer macht dan je denkt. Als je weet hoe je moet omgaan met moeilijke mensen, word niet alleen jij daar beter van. Ook je manager plukt de vruchten van de scherpe kantjes die jij eraf hebt gehaald. 8 tips om je baas te temmen.

 1. Stop met het steunen van het slechte gedrag
  Veel werknemers steunen het slechte gedrag van hun baas onbedoeld. Ze lachen bijvoorbeeld om zijn slechte grappen en zorgen er daarmee voor dat hij blijft doorgaan met die grappen. Negeer zijn slechte gedrag dus.

   

 2. Moedig positief gedrag aan
  Minstens zo belangrijk is het om positief gedrag te ondersteunen. Vergeet en vergeef de dingen die hij fout heeft gedaan en laat hem weten dat je zijn verbeterde gedrag waardeert.  

   

 3. Toon empathie
  Als je weinig waardering krijgt van je baas, bedenk dan eens hoe weinig waardering hij krijgt van zijn manager. Misschien kopieert hij de contraproductieve managementstijl van zijn baas wel gewoon. Probeer uit te vinden waarom je baas zo vijandig is. Vraag bijvoorbeeld: ‘Het lijkt erop dat je het erg druk hebt. Kan ik je ergens mee helpen?’

   

 4. Zoek hulp bij degene die wél goed kan opschieten met de baas
  Binnen de organisatie is er vaak wel een collega te vinden die wél goed met de persoon in kwestie overweg kan. Vraag die collega hoe je je relatie met de baas kunt verbeteren.  

   

 5. Ga op zoek naar verschillen in stijl
  Ga op zoek naar de stijlverschillen die de conflicten tussen jou en je baas mogelijk verklaren. Is híj bijvoorbeeld meer resultaatgericht, terwijl jíj meer met het proces bezig bent, dan kan dat de problemen verklaren. Probeer je baas te geven wat hij/zij wil.  

   

 6. Vind iets wat je waardeert in je baas
  Je baas mag dan misschien een eikel zijn, hij zal toch ook z’n goede kanten hebben. Ga daarnaar op zoek en waardeer dat. Complimenteer hem met die goede eigenschap. 

   

 7. Zoek hulp bij collega’s
  Mobiliseer cocllega’s die dezelfde mening als jij zijn toegedaan. Als niemand meer lacht om zijn foute grappen is voor hem de lol er ook snel af.

   

 8. Maak gebruik van de formele wegen
  Veel organisaties voeren onderzoeken uit naar de tevredenheid over managers. Een uitstekende gelegenheid om feedback te geven. Grijp die kans! 

   

Bron: cio.nl 

Reageer op dit artikel