nieuws

Werkdruk en kerststress

Geen categorie

Kerstmis is een tijd die gewoonlijk geassocieerd wordt met familie en gezelligheid. Voor mensen die in die tijd moeten werken, blijkt dat het nog drukker is dan anders. Zo zegt 39 procent van de medewerkers dat het een uitdaging is om tijdens de vakantieperiode hun werk te managen. Dit terwijl vier van de tien ondervraagden aangeeft dat hun huidige werkdruk al te hoog is.

Kerstmis is een tijd die gewoonlijk geassocieerd wordt met familie en gezelligheid. Voor mensen die in die tijd moeten werken, blijkt dat het nog drukker is dan anders. Zo zegt 39 procent van de medewerkers dat het een uitdaging is om tijdens de vakantieperiode hun werk te managen. Dit terwijl vier van de tien ondervraagden aangeeft dat hun huidige werkdruk al te hoog is.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit recent onderzoek van Accountemps in de Verenigde Staten. De resultaten zijn in lijn onderzoek in Nederland. 66 procent van de bedrijven in ons land geeft aan dat ze hun accountingteams gaan uitbreiden of wijzigen onder meer vanwege de groeiende werkdruk (36 procent).

Barbara Kollée van Accountemps zegt in een toelichting: ‘Deze tijd van het jaar is voor accounting en financiële professionals altijd een uitdaging. De jaarafsluiting is druk, de nieuwe budgetten moeten worden goedgekeurd en ingevoerd en alle vereiste financiële rapportages moeten worden afgesloten.’

Accountemps heeft vijf tips voor leidinggevenden om hun teams te helpen omgaan met de werkdruk tegen het eind van het jaar.

 1.    Tijd
Medewerkers kunnen het gevoel hebben dat een dag niet voldoende uren heeft om al het werk af te krijgen. Stimuleer ze toch om bijvoorbeeld op een vrijdagmiddag op tijd of iets vroeger naar huis te gaan of regel één maal per week een lange lunch. Op die manier krijgt men wat meer lucht.

2.    Flexibiliteit
Ook privé moet er heel wat geregeld worden in december. Zorg voor een goede work-life balans en flexibele uren. Laat mensen die niet altijd op kantoor hoeven te zijn af en toe thuis werken.

3.    Ondersteuning
Zorg ervoor dat de medewerkers voldoende hulp hebben om hun projecten af te sluiten. Overweeg om ervaren medewerkers in te zetten om te helpen met belangrijke initiatieven en om de productiviteit te verhogen.

4.    Bedankje
Bedank medewerkers voor al hun werk in het afgelopen jaar en toon waardering.

5.    Plezier
Zorg dat de werksfeer niet alleen maar serieus is. Sluit het jaar af met een afdelingsfeestje of een lunch met de hele groep. Of wissel onderling cadeautjes uit om de collegiale sfeer te vergroten. Dat helpt!

Reageer op dit artikel