nieuws

Vrijwilligerswerk onder werktijd

Geen categorie

Een op de drie werkende Nederlanders doet momenteel wel eens vrijwilligerswerk. De animo zou fors stijgen als bedrijven dit zouden faciliteren. Circa een derde van degenen die nu geen vrijwilligerswerk doen, zou dit wel doen als de baas hiertoe mogelijkheden zou bieden. Daarmee zou de belangrijkste reden om ervan af te zien – tijdgebrek – worden weggenomen.

Een op de drie werkende Nederlanders doet momenteel wel eens vrijwilligerswerk. De animo zou fors stijgen als bedrijven dit zouden faciliteren. Circa een derde van degenen die nu geen vrijwilligerswerk doen, zou dit wel doen als de baas hiertoe mogelijkheden zou bieden. Daarmee zou de belangrijkste reden om ervan af te zien – tijdgebrek – worden weggenomen. Daarnaast zou de werkgever een aantal vrijwilligersprojecten moeten bieden waaruit werknemens kunnen kiezen.

Zeven op de tien Nederlanders in loondienst vindt het belangrijk zich in te zetten voor projecten waarmee ze iets terug kunnen doen voor de samenleving. Daarnaast vindt twee derde van de werkenden dat bedrijven verplicht zouden moeten worden iets terug te doen voor de samenleving. Dit blijkt uit onderzoek van de ING onder meer dan duizend respondenten.

Werkgevers die hun medewerkers in de gelegenheid stellen vrijwilligerswerk te doen, doen dit door materialen of middelen ter beschikking te stellen (38 procent), een aantal projecten aan te bieden waaruit werknemers kunnen kiezen (28 procent) of geld beschikbaar te stellen (13 procent). 

Naast vrijwilligerswerk voor hun werknemers te faciliteren, zou het creëren van stageplaatsen voor jongeren of het stimuleren van milieuvriendelijk vervoer of energiebesparing een idee kunnen zijn.

Zou mooi zijn als ‘goed voorbeeld doet volgen’, toch?

Reageer op dit artikel