nieuws

Veertig plus en afgeschreven

Geen categorie

Het is eigenijk te triest voor woorden maar nu onomstotelijk bewezen: wie de veertig is gepasseerd kan het bij z’n leidinggevende wel schudden. Uit onderzoek van prof. dr. Beatrice van der Heijden blijkt namelijk dat een meerderheid van leidinggevenden liever werkt met jong, fris en fruitig.

Het is eigenijk te triest voor woorden maar nu onomstotelijk bewezen: wie de veertig is gepasseerd kan het bij z’n leidinggevende wel schudden. Uit onderzoek van prof. dr. Beatrice van der Heijden blijkt namelijk dat een meerderheid van leidinggevenden liever werkt met jong, fris en fruitig.

Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde leeftijd van een afdeling volgens 70 procent van de leidinggevenden onder de 40 moet liggen. Veel leidinggevenden geloven helaas nog steeds dat oudere werknemers minder flexibel zijn, bij veranderingen de hakken in het zand zetten en al helemaal niet ‘vernieuwend’ zijn. Daarnaast zouden ze duurder zijn, minder ambities hebben, minder creatief en star zijn. Tel daar het gebrek aan innovativiteit bij op en het plaatje is compleet. Dus als jij de veertig reeds gepasseerd bent, weet je ook waar die slechte beoordeling vandaan komt. Tenminste… als je leidinggevende jonger is dan jij. Leidinggevenden van 47 jaar en ouder blijken overigens iets toleranter in hun beoordeling.

Wie in het MKB werkt staat er beter voor. Daar speelt leeftijd een minder grote rol. Dat komt volgens Van der Heijden omdat daar minder bureaucratie heerst en men elkaar beter kent. En dat gaat vooroordelen tegen.

Managers en leidinggevenden mogen dan hun voorkeur voor jongeren niet onder stoelen of banken steken; in de toekomst zullen zij de ‘ouderen’ hard nodig hebben. Wie nu 40 is mag nog 26 jaar werken. Dus blijvende loopbaanontwikkeling voor de veertigers van nu is zo gek nog niet. En wat is dat nou helemaal… 40! Fris en fruitig.. toch?

Reageer op dit artikel