nieuws

Aangepaste werktijden voor avondmensen

Geen categorie

Ze kunnen pas laat de slaap vatten en hebben ’s morgens vroeg de grootste moeite om uit de veren te komen: avondmensen. Met hen zouden werkgevers rekening moeten houden, vinden slaaponderzoekers van de Universiteit Leiden.

Ze kunnen pas laat de slaap vatten en hebben ’s morgens vroeg de grootste moeite om uit de veren te komen: avondmensen. Met hen zouden werkgevers rekening moeten houden, vinden slaaponderzoekers van de Universiteit Leiden.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders met een betaalde baan niet aan hun optimale hoeveelheid slaap per nacht komen. Zo zit zo’n 20 procent te doezelen op de werkplek. Dat zorgt er bij 3,5 procent van de werknemers voor dat zij fouten maken of zelfs ongevallen veroorzaken.

Biologische klok
Voor de groep avondmensen zou het beter zijn om de werktijden aan te passen, vinden de onderzoekers. Dat is gemakkelijker dan het verschuiven van de biologische klok en ook niet zo vreemd als het lijkt, aangezien 18 procent van de werknemers een avondtype is.

Nationale Slaapweek
De Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO) voerde de slaapenquête uit onder 1000 gezonde Nederlanders met een betaalde baan. De resultaten zijn bekendgemaakt tijdens de Nationale Slaapweek, voorafgaand aan de overgang van winter- naar zomertijd.

Bronnen: Universiteit Leiden en www.overhetnieuwewerken.nl 

Reageer op dit artikel