nieuws

Fietsen naar je werk voor het goede doel

Geen categorie

Steeds meer werknemers laten de auto staan en pakken de fiets, om zo deel te nemen aan de campagne ‘Fietsen Scoort voor een beter klimaat’. Kilometers betekenen geld, want naast individuele deelnemers doen bedrijven en instellingen mee en sponsoren de gefietste kilometers van werknemers.

Steeds meer werknemers laten de auto staan en pakken de fiets, om zo deel te nemen aan de campagne ‘Fietsen Scoort voor een beter klimaat’. Kilometers betekenen geld, want naast individuele deelnemers doen bedrijven en instellingen mee en sponsoren de gefietste kilometers van werknemers.

‘Fietsen Scoort voor een beter klimaat’ is een landelijke campagne die het fietsen naar het werk stimuleert. Fietsen draagt bij aan CO2 reductie en het tegengaan van klimaatverandering wereldwijd. Door met de fiets in plaats van met de auto naar het werk te gaan wordt minder CO2 uitgestoten. Zo komt er minder broeikasgas in de atmosfeer.

Fietsen Scoort bestaat al 20 jaar en is met de aanwas van zo’n 2000 deelnemers  inmiddels uitgegroeid tot de grootste fietscampagne van Nederland. De deelnemers hebben in 2011 gezamenlijk ruim 11 miljoen kilometer geregistreerd. Doordat de helft van de werkgevers kiest om de kilometers te sponsoren, kunnen deelnemers met het eigen fietsgedrag geld verdienen voor projecten in ontwikkelingslanden – waar bevolking en natuur vaak extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering.

Waar gaat het geld naar toe?
Op de website worden vijftien genomineerde ontwikkelingsprojecten, van kleinschalige vrijwilligersorganisaties, gepresenteerd. Hierop kan tot 4 juni gestemd worden, zodat fietsers zelf bepalen waar hun bijeen gefietste sponsorgeld heen gaat. In vijf regio’s is een top drie van duurzame projecten geselecteerd. De projecten – uitgevoerd in ontwikkelingslanden – dragen allemaal bij aan een beter klimaat. Per regio zal één winnaar uit de bus komen.

Vijf projecten met de meeste stemmen ontvangen elk 3000,- euro. De stemming is openbaar; iedereen kan zijn of haar stem uit brengen. Uiteraard kan per persoon maar één keer gestemd worden. De werkgever die de meeste stemmen op een winnend project heeft uitgebracht wint een studiereis naar het betreffende ontwikkelingsproject, mits deze werkgever ook bijdraagt door sponsoring.

De campagne ‘Fietsen Scoort voor een beter klimaat’ wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Kijk voor informatie op www.fietsenscoort.nl.

Reageer op dit artikel