nieuws

Hoe ver gaat je verantwoordelijkheidsgevoel?

Geen categorie

Als je je verantwoordelijk voelt voor je werk is dat een goede eigenschap. Maar te veel verantwoordelijkheidsgevoel kan ziek maken. Het is heel goed als je verantwoordelijkheid draagt over je eigen taken. Je bent betrokken en productief. Maar hoe ver ga je hierin?

Als je je verantwoordelijk voelt voor je werk is dat een goede eigenschap. Maar ‘te’ veel verantwoordelijkheidsgevoel kan ziek maken. Het is heel goed als je verantwoordelijkheid draagt over je eigen taken. Je bent betrokken en productief. Maar hoe ver ga je hierin?

In tijden van reorganisatie en crisis neemt de werkdruk toe omdat simpelweg hetzelfde (of meer) werk gedaan moet worden door minder mensen. Je krijgt er taken bij, werkt hard en gaat langer door om het allemaal af te krijgen. Intussen gaat het werk steeds meer tijd kosten en kom je niet meer tot rust. Je raakt steeds vermoeider, maar blijft doorgaan omdat ‘dat nu eenmaal moet’. Hoe zorg je ervoor dat je niet opbrandt? Enkele tips.

Neem afstand
Als de verantwoordelijkheid je ‘te groot ‘wordt, vertroebelt je beeld en wordt  de situatie een persoonlijke probleem. Je emoties spelen op en je ziet geen heldere oplossingen meer. Daarom is het nodig om afstand van de situatie te nemen. Zo krijg je weer overzicht en helderheid:

  • Kijk kritisch naar jezelf met helikopterview. Zo krijg je overzicht en helderheid.
  • Analyseer je situatie. Kijk naar de verantwoordelijkheid die je hebt en die je zelf ervaart. Wat zijn je verwachtingen? Hoe gedraag je je? Wat is je houding? Wat is het gevolg?
  • Wat zou je een collega adviseren in dezelfde situatie? Schrijf de adviezen op en hoe je ze in praktijk kunt brengen.
  • Bepaal vervolgstappen.

Geef grenzen aan
Waar de grens ligt van flexibiliteit en verantwoordelijkheid is voor iedereen anders. Als je geen plezier meer ervaart in je werk is de grens wel bereikt. Neem niet klakkeloos taken aan waarvan jij vindt dat ze niet tot je takenpakket behoren.

Vraag en wees eerlijk
Zo maar werk weigeren is ook niet goed; vraag aan je leidinggevende waarom juist jij dat moet doen en zeg eerlijk wat je ervan vindt.

Houd je aan kantoortijden
Maak er geen gewoonte van om eerder te beginnen of later naar huis te gaan. Werknemers die buiten ‘normale’ tijden werken, hebben vaker gezondheidsklachten.

Tank regelmatig bij
Neem ondanks (of juist vanwege) de drukte regelmatig een dagje vrij of houd een korte vakantie om even bij te tanken.

Reageer op dit artikel