nieuws

Op kantoor mag best gelachen worden

Geen categorie

In de 17de eeuw stonden de Nederlanders bij buitenlandse bezoekers bekend als een vrolijk volkje. Uit de literatuur van die tijd – blijspelen, kluchten en moppenboekjes – rollen de grappen en grollen je tegemoet. Met het Calvinisme echter verdween de lach; we werden een serieus en hardwerkend volkje. Niets mis mee, daar niet van. Maar de humor ligt nog steeds op straat, en ook op kantoor mag best gelachen worden.

In de 17de eeuw stonden de Nederlanders bij buitenlandse bezoekers bekend als een vrolijk volkje. Uit de literatuur van die tijd – blijspelen, kluchten en moppenboekjes – rollen de grappen en grollen je tegemoet. Met het Calvinisme echter verdween de lach; we werden een serieus en hardwerkend volkje. Niets mis mee, daar niet van. Maar de humor ligt nog steeds op straat, en ook op kantoor mag best gelachen worden.

Lachen is niet alleen leuk, het werkt nog stressverlagend ook. Je voelt je beter als je lacht en dat komt de sfeeer op de afdeling alleen maar ten goede. Een goede grap kan in een bepaalde gespannen situatie precies die relativering brengen die op dat moment noodzakelijk is. Nou is humor natuuurlijk veel meer dan een goeie mop vertellen. Humor is ook lachen om jezelf. Mensen met gevoel voor humor kunnen dat en daar hoef je geen stand-up-comedian voor te zijn, maar je kunt wel proberen om de wereld met een humoristische blik te bekijken. En weet je wat er met je lijf gebeurt als je lacht?

Lachen is een vorm van innerlijk joggen. Als je lacht komt er zes keer meer zuurstof in je longen dan normaal. Je ademhaling wordt dieper en je bloedcirculatie neemt toe. Je produceert adrenaline en endorfine en je lichaamstemperatuur gaat een halve graag omhoog. Dit hele systeem versterkt zich. Je buik, je ribbenkast, alles komt in beweging. Je hebt vast wel eens spierpijn van het lachen gehad. Je spieren spannen en ontspannen zich tijdens het lachen. En dit proces doet ook psychologisch wonderen: angst neemt af, vertrouwen neemt toe!

Dus mot met je collega? Vaak bereik je meer met een speelse, humoristische aanpak dan met een serieus gesprek! Probeer het maar eens.

Reageer op dit artikel