nieuws

Over de grens

Geen categorie

Een op de tien Nederlanders die op zoek is naar een nieuwe baan, vindt deze het liefst in het buitenand. België, Duitsland en de VS zijn favoriet. Opvallend is het relatief hoge aantal 40-plussers met uitgebreide (management)ervaring die hun heil in het buitenland zoeken.

Een op de tien Nederlanders die op zoek is naar een nieuwe baan, vindt deze het liefst in het buitenand. België, Duitsland en de VS zijn favoriet. Opvallend is het relatief hoge aantal 40-plussers met uitgebreide (management)ervaring die hun heil in het buitenland zoeken.

‘De reden dat ouderen het over de grens zoeken, blijkt deels te maken te hebben met het feit dat zij onvoldoende mogelijkheden krijgen in eigen land’, zegt Jan-Peter Cruiming van Jobbird.com die het onderzoek uitvoerde. ‘Oudere ‘slachtoffers’ van de huidige reorganisatiegolf hebben niet de indruk dat zij een goede nieuwe plek kunnen vinden. Daarmee laat Nederland waardevol potentieel lopen.’

‘Aan de andere kant wenst een relatief grote groep juist uit ergernis Nederland te verruilen. Het gaat hier om hoogopgeleiden met een goede baan, die dus geen economische noodzaak hebben om te vertrekken. In beloning, waardering en bewegingsvrijheid zien zij elders meer mogelijkheden.’

Dit is de echte braindrain die dreigt. Niet een handjevol topwetenschappers, maar een substantieel aantal managers en professionals die het hart en brein van elk personeelsbestand vormen. Dat dit risico tot beleidsmakers en werkgevers moge doordringen!

 

Reageer op dit artikel