nieuws

Drie oorzaken van slecht timemanagement

Geen categorie

Het grootste gedeelte van de Nederlanders gaat niet efficiënt met zijn tijd om. Daarnaast ervaren veel Nederlandse werknemers een te hoge werkdruk. Dat blijkt uit onderzoek onder 538 respondenten van Springest.nl. Ruim 61% van de Nederlanders heeft voor zichzelf geen systeem om prioriteiten te stellen en valt daardoor vaak ten prooi aan de plannen en grillen van anderen.

Het grootste gedeelte van de Nederlanders gaat niet efficiënt met zijn tijd om. Daarnaast ervaren veel Nederlandse werknemers een te hoge werkdruk. Dat blijkt uit onderzoek onder 538 respondenten van Springest.nl. Ruim 61% van de Nederlanders heeft voor zichzelf geen systeem om prioriteiten te stellen en valt daardoor vaak ten prooi aan de plannen en grillen van anderen.

12% van de respondenten is zelfs chaotisch en verliest veel tijd aan alle losse eindjes in het hoofd te bewaren en managen. 

Drie oorzaken
De drie belangrijkste oorzaken van slecht timemanagement zijn:

– nieuwe taken die tussendoor komen meteen proberen af te handelen,
– collega’s willen helpen ondanks de vele eigen taken
– onderbrekingen en afleidingen.

Werkdruk en stress
Gevolg: je krijgt je eigen taken niet af en ervaart stress. Helemaal nu veel bedrijven krimpen en hetzelfde werk met minder mensen gedaan moet worden.
Nu wordt je werk als secretaresse werk vaak onderbroken door telefoontjes, ad-hocklussen en collega’s die ‘even’ wat willen weten. Toch hebben jullie wel degelijk een systeem om je taken bij te houden, blijkt uit een poll van onze eigen LinkedIngroep. 67% van de stemmers werkt bijvoorbeeld met Outlooktaken.  

Vijf tips tegen uitpuilende mailboxen

Heb je veel last van klussen tussendoor en ben je slachtoffer van je eigen behulpzaamheid, dan heb je waarschijnlijk moeite met nee zeggen. Een gevolg kan dan zijn dat je mailbox overloopt en je taken uitstelt. Enkele tips:
 
• Onderschat taken niet; vaak neemt iets meer tijd in beslag dan je vooraf inschat. Hou daar rekening mee in je planning en takenlijst.  
• Zeg eerlijk en duidelijk wat je wél en niet gaat lukken, zeg vriendelijk ‘nee’ tegen een volgende klus en overleg over je taken. Wellicht kun je andere zaken overdragen of uitstellen?  
• Houd je bureau opgeruimd en organiseer taken op één plaats.
• Behandel vervelende taken als eerst, dat scheelt de rest van de dag energie.
• Weeg goed af welke vergaderingen en bijeenkomsten je moet bijwonen.

Reageer op dit artikel