nieuws

HR managers beoordelen CV binnen vijf minuten

Geen categorie

Nederlandse HR managers beslissen zeer snel of een kandidaat in aanmerking komt voor een functie. Meer dan 60 procent van de HR managers besteedt er minder dan vijf minuten aan. In geen enkel Europees land wordt zo snel besloten of het zin heeft om een CV nogmaals grondig te lezen of dat de kandidaat meteen afgezegd kan worden.

Nederlandse HR managers beslissen zeer snel of een kandidaat in aanmerking komt voor een functie. Meer dan 60% van de HR managers besteedt er minder dan vijf minuten aan. In geen enkel Europees land wordt zo snel besloten of het zin heeft om een CV nogmaals grondig te lezen of dat de kandidaat meteen afgezegd kan worden.

Dit zijn de resultaten van de recente Workplace Survey van uitzendbureau OfficeTeam, gespecialiseerd in administratieve medewerkers, onder zo’n .900 Human Resource Managers in 17 landen.

In de ons omringende landen zien we een genuanceerder beeld dan in Nederland. In België neemt 42 procent van de managers een beslissing in minder dan vijf minuten, in het Verenigd Koninkrijk besluit slechts 29 procent in zo’n korte tijd en in Duitsland gaat maar 22 procent zo snel te werk.

Stephan Renken, Director van Robert Half, zegt in een toelichting: ‘Het kaf wordt dus sneller van het koren gescheiden. In de huidige arbeidsmarkt en met de gestegen werkdruk van de HR managers kunnen ze nog minder tijd besteden aan het lezen van een CV. Het CV moet de juiste indruk geven. Wij benadrukken dan ook dat onze kandidaten hun belangrijkste eigenschappen in maximaal drie regels aan het begin van het CV zetten.’

Tips voor het opstellen van een CV

 • Vermijd clichés zoals ‘vlotte communicator’
  Zo’n kwaliteit kun je beter illustreren aan de hand van vorige functies.
 • Beschrijf je kennis en vaardigheden in de tegenwoordige tijd
  Ook als je enkele vaardigheden in je huidige functie niet (meer) gebruikt. Dit betekent namelijk niet dat je ze niet meer bezit.
 • Beperk de rest van de informatie tot 2 pagina’s
  Rangschik de ervaringen in omgekeerde chronologische volgorde en vermeld naast de ervaring welke taken je vervulde, de concrete resultaten en de vaardigheden die je ervoor nodig had. Benadruk ook de belangrijke punten in relatie met de vacature waarop je solliciteert.
 • Verduidelijk de ervaringen en de resultaten
  Je moet niet alleen de verantwoordelijkheden opsommen, maar ook de meerwaarde aangeven die je hebt toegevoegd aan een project.
 • Je troeven moeten direct vanaf de eerste keer lezen duidelijk zijn
  De lay-out moet stijlvol en helder zijn. Ga voor zakelijkheid: creatieve lettertypes of andere grafische elementen horen niet thuis in een CV.
 • Gebruik een neutraal emailadres
  Superman@hotmail.com is een voorbeeld van een emailadres dat je niet moet gebruiken. En, als je het CV per mail verstuurt, gebruik dan een makkelijk te openen formaat en vermijd zware bestanden.
 • Vermeld extra-curriculaire activiteiten
  Het heeft nut om andere activiteiten op te noemen als ze gerelateerd zijn aan de functie.
 • Vermijd onduidelijkheden. Onduidelijkheden kunnen leiden tot vervelende vragen tijdens een gesprek. Bereid je voor op vragen over een gat in je CV en lieg er niet over.
Reageer op dit artikel