nieuws

Netwerken

Geen categorie

Nederlanders zijn geboren netwerkers. Voor iedere activiteit, branche of vakgebied zijn wel verenigingen, clubs of kamers opgericht. En via social media wordt media het netwerken je wel heel gemakkelijk gemaakt. Een goede zaak. Maar waarom is netwerken eigenlijk zo belangrijk?

Nederlanders zijn geboren netwerkers. Voor iedere activiteit, branche of vakgebied zijn wel verenigingen, clubs of kamers opgericht. En via social media wordt het netwerken je wel heel gemakkelijk gemaakt. Een goede zaak. Maar waarom is netwerken eigenlijk zo belangrijk?

Netwerken is eigenlijk niets bijzonders. Je doet het altijd en overal gedurende je hele leven. Hoe kom je anders aan dat recept voor die lekkere saus of aan dat fantastsiche vakantieadres? Voor je werk geldt precies hetzelfde. Vrouwen gebruiken hun netwerk daarnaast als klankbord en om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen hun vakgebied.

Bij lezingen, congressen, seminars of cursussen, wordt tijdens de koffiepauze heel wat ‘genetwerkt’. Daar worden contacten gelegd en ervaringen ujitgewisseld. Dat komt je ongetwijfeld bekend voor. Oprechte interesse in mede-netwerkers en bereid zijn kennis en ervaring te delen, zal je in de regel geen windeieren leggen.

Natuurlijk kost netwerken tijd. Tijd die je lang niet altijd hebt als je amper weet hoe je alle ballen in de lucht moet houden. Toch zou je het voor jezelf zo haalbaar mogelijk moeten maken. Neem bijvoorbeeld een keer in de maand de tijd om naar een voor jou interessante bijeenkomst te gaan. Bereid je daar dan goed op voor en weet wat je er wilt gaan ‘halen’. Bedenk dan ook wat jij de ander kan bieden. Stel dus voor jezelf een doel vast.

En… ook niet onbelangrijk een netwerk opbouwen is één, een netwerk onderhouden is een ander verhaal. Laat daarom de mensen die belangrijk voor jou zijn regelmatig iets horen. Dus niet alleen een kaartje met kerst. En als je écht wilt netwerken in je werk, is het raadzaam om enig systeem aan te brengen in het onderhouden van je contacten. Vaak is je geheugen niet zo goed als je dacht.

Reageer op dit artikel