nieuws

Ontslagrechtvergoeding belangrijke overweging in het stemhokje

Geen categorie

Ruim de helft van de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking is tegen versoepeling van het ontslagrecht. Een op de vijf Nederlanders is vóór deze maatregel die opgenomen is in het Lenteakkoord.

Ruim de helft van de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking is tegen versoepeling van het ontslagrecht. Een op de vijf Nederlanders is vóór deze maatregel die opgenomen is in het Lenteakkoord.

Versoepeling van het ontslagrecht lijkt eerder geassocieerd te worden met meer onzekerheid dan met flexibilisering van de arbeidsmarkt. Bijna de helft van de tegenstemmers zegt het stemgedrag hier morgen op aan te passen.

56 procent is tegen versoepeling van het onslagrecht. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group dat begin deze week ruim 1600 mensen heeft ondervraagd. De ontslagrechtversoepeling is opgenomen in het Lenteakkoord. Met de verkiezingen van morgen is het de vraag of deze maatregel ook daadwerkelijk standhoudt: niet alle politieke partijen staan achter de maatregel zoals deze in het Lenteakkoord is opgenomen.

Daarnaast blijkt dat vooral tegenstemmers zich door hun mening over versoepeling van het ontslagrecht laten beïnvloeden in het stemlokaal. Van degenen die hebben aangegeven vóór deze maatregel te zijn, is dat voor slechts 14 procent een reden om zijn/haar gedrag aan te passen. Van degenen die tegen versoepeling zijn zegt 45 procent hun keuze voor een politieke partij daarvan af te laten hangen.

Verder blijkt de mate waarin iemand actief op zoek is naar een nieuwe baan, geen verband te houden met de mening over versoepeling van het ontslagrecht. Ook de huidige situatie (werkzaam in loondienst of werkloos en werkzoekend) lijkt geen direct verband te hebben. Het arbeidsmarktvertrouwen echter wél: mensen die denken aankomend jaar hun baan te gaan verliezen zijn vaker tegen het ontslagrecht dan mensen die nog ‘hoog en droog’ op hun plek zitten.

Wie dan wel de voorstanders zijn? Mensen die hoger opgeleid zijn, een functie hebben in de farmacie, in de R&D of in het uitzendwezen. Ook zzp’ers zijn eerder vóór ontslagrechtversoepeling dan tegen. En – hoe kan het ook anders – bijna de helft (45 procent) van de ondervraagde managers en directieleden is vóór de maatregel.

Bron: managersonline.nl

 

Reageer op dit artikel