nieuws

Voorkomen dat je online doorleeft na je dood

Geen categorie

Er is leven na de dood. Als je niets regelt leef je na je dood door op Facebook en andere sociale media. Soms met pijnlijke gevolgen voor de mensen die van je houden. Je nabestaanden kunnen niet eenvoudig je account verwijderen of wijzigen. De Netwerk Notarissen startte hiervoor een nieuwe dienst: De sociale Media Executeur.

Er is leven na de dood. Als je niets regelt leef je na je dood door op Facebook en andere sociale media. Soms met pijnlijke gevolgen voor de mensen die van je houden. Je nabestaanden kunnen niet eenvoudig je account verwijderen of wijzigen. De Netwerk Notarissen startte hiervoor een nieuwe dienst: De sociale Media Executeur.

Ruim 7 miljoen Nederlanders zijn actief op sociale media. Ze staan actief in het leven en zijn online verbonden met miljoenen anderen. Maar wat gebeurt er met het online leven als een Twitteraar en Facebooker overlijdt? Na overlijden is het voor nabestaanden een hele toer om een account van de overledene te verwijderen of in te richten als gedenkpagina. Want de inloggegevens van de overledene zijn meestal niet bekend. Ook weten veel nabestaanden niet in welke sociale netwerken de overledene actief was.

Netwerk Notarissen, het Landelijk samenwerkingsverband van notariskantoren in Nederland, gaan nabestaanden actief informeren over hoe zij een gedenkpagina van hun dierbare kunnen inrichten of het account kunnen verwijderen. Daarnaast is er de nieuwe service, de sociale media executeur, die je online leven na de dood regelt zoals jij dat wilt. Je vertrouwt hem of haar je accountgegevens toe met de opdracht wat er met je online bestaan moet gebeuren.

Als een socialmediagebruiker niets heeft geregeld helpen Netwerk Notarissen bovendien nabestaanden met informatie over hoe zij het account kunnen verwijderen of hoe zij er een gedenkpagina van kunnen maken.

‘Wij willen gebruikers van sociale media bewust maken van wat zij na hun overlijden met hun profiel en accounts op de diverse sociale media platforms willen doen’, zegt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen. ‘Want een socialmediaprofiel dat voortleeft na iemands dood kan heel vervelend zijn. Zo krijgen vrienden bijvoorbeeld nog steeds verjaardagsherinneringen van de overledene met alle pijnlijke gevolgen van dien.

Het is de eerste keer in Nederland dat een notaris deze service aanbiedt. Ook is het de eerste dienst die zich uitstrekt over alle sociale media. Zo wordt naast bekende platforms als Facebook, LinkedIn en Twitter ook gekeken naar bijvoorbeeld fora en andere communities. Van de Geld: ‘Wij willen voor onze cliënten een sociale notaris zijn.  

Informatie: www.netwerknotarissen.nl

Reageer op dit artikel