nieuws

Pieken rond je 30ste daarna neemt de intelligentie af

Geen categorie

Intelligentie ontwikkelt zich vanaf de geboorte in een stijgende lijn. Tussen ons 25ste en 30ste levensjaar ligt de piek. Daarna neemt het gestaag af. Schuilt er in het gezegde: ‘hoe ouder hoe gekker’ dan toch een kern van waarheid. Nee hoor, flauwekul natuurlijk. Er is zelfs één aspect dat verbetert naarmate we ouder worden.

Intelligentie ontwikkelt zich vanaf de geboorte in een stijgende lijn. Tussen ons 25ste en 30ste levensjaar ligt de piek. Daarna neemt het gestaag af. Schuilt er in het gezegde: ‘hoe ouder hoe gekker’ dan toch een kern van waarheid. Nee hoor, flauwekul natuurlijk. Er is zelfs één aspect dat verbetert naarmate we ouder worden.

Nederlanders behalen de hoogste scores op IQ-tests tussen hun 25ste en 34ste levensjaar. Dat blijkt uit onderzoek van Pearson Assessment and Information onder ruim 1500 respondenten. Wanneer het aankomt op verbale vaardigheden beleven zij hun piekmoment pas na hun 40ste.

De respondenten ondergingen allen de intelligentietest WAIS-IV-NL, een test ontwikkeld voor mensen tussen de 16 en 84 jaar. De uitkomsten laten een sterk verband zien tussen cognitieve vaardigheden en leeftijd. Mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie 25-34 scoren op de individuele taken over het algemeen het hoogst.

De uitkomsten laten zien dat dertigers in bepaalde aspecten van intelligentie, hoger scoren dan andere leeftijdsgroepen. ‘En dat zijn nou juist de mensen die tijdens een reorganisatie als eerste worden ontslagen omdat dit goedkoper is’, zegt Andress Kooij, psycholoog bij Pearson. ‘Het is dus de vraag of werkgevers optimaal gebruikmaken van dit gegeven.’

Intelligentie ontwikkelt zich vanaf de geboorte in een stijgende lijn. Kooij: ‘Het ontwikkelt zich als een parabool, met de leeftijdsgroep 25-30 als piek. Daarna neemt het gestaag af.’ Eén aspect verbetert echter naarmate mensen ouder worden. ‘Wanneer je kijkt naar de verbale subtests blijkt dat het moment waarop mensen het sterkst in hun woordenschat zijn, verder weg ligt. Mensen krijgen naarmate ze ouder worden dus een steeds betere woordenschat.’

Dat klopt dus ook met het gegeven dat ouderen meer ervaring hebben.

Bron: managersonline.nl

Reageer op dit artikel