nieuws

Werknemers willen meer invloed op werktijden

Geen categorie

Veel bedrijven vullen Het Nieuwe Werken in als plaatsonafhankelijk werken met flexibele werkplekken. Maar flexibele werktijden zijn minstens zo belangrijk, blijkt uit onlangs gepubliceerd onderzoek van het Kenniscentrum Werk & Vervoer.

Veel bedrijven vullen Het Nieuwe Werken in als plaatsonafhankelijk werken met flexibele werkplekken. Maar flexibele werktijden zijn minstens zo belangrijk, blijkt uit onlangs gepubliceerd onderzoek van het Kenniscentrum Werk & Vervoer.

Hieruit komt naar voren dat 48 procent het belangrijk vindt om zelf de werkplek te bepalen, terwijl 65 procent graag bepaalt wanneer het werk wordt gedaan. Als werkgevers dat laatste ook mogelijk maken, verwacht 60 procent van de werknemers werk en privé beter te kunnen combineren.

Volgens Karlien Haak, projectleider van het Kenniscentrum Werk & Vervoer, is invloed op werktijden dan ook minstens zo belangrijk als een flexibele kantoorinrichting en werken op verschillende werkplekken. Daar komt volgens haar bij dat invloed op werktijden in veel meer beroepen mogelijk is.

Grenzen stellen soms lastig
Nadelen van flexibele werktijden zijn er ook. Zo vindt 21 procent van de werknemers het lastig om grenzen te stellen. Haak: ‘De meeste werknemers nemen graag verantwoordelijkheid, maar uit loyaliteit of onder sociale druk gaan ze soms te lang door. Als dat structureel gebeurt, kan het de gezondheid én productiviteit schaden.’

Zij ziet hier een belangrijke taak voor de vakbeweging en ondernemingsraden. Ondernemingsraden kunnen bijvoorbeeld een vinger aan de pols houden bij de invoering van Het Nieuwe Werken. Tegelijk kan de vakbeweging een vangnet bouwen van arbeidsvoorwaarden op maat en individuele ondersteuning van werknemers.

Kenniscentrum Werk & Vervoer
Het Kenniscentrum Werk & Vervoer is een samenwerkingsverband van vakorganisaties FNV, CNV en MHP. Voor het onderzoek werden in samenwerking met HR-adviesbureau Qidos ruim 10.000 werknemers uit profit- en non-profitbedrijven ondervraagd.

Tip! Lees ook het interview met Karlien Haak in de nieuwe magazinespecial. Bekijk de Special Over Het Nieuwe Werken digitaal of vraag hem gratis aan.

Reageer op dit artikel