nieuws

… Kom maar binnen …

Geen categorie

De helft van de Nederlanders gebruikt nog steeds makkelijk te kraken wachtwoorden. Hoewel 1 op de 10 Nederlanders wel eens is gehackt, blijven voor de hand liggende wachtwoorden als de eigen naam, naam van de kinderen of bijzondere data onverminderd populair. En met wachtwoorden als Welkom of 12345 staat de deur wagenwijd open voor hackers.

De helft van de Nederlanders gebruikt nog steeds makkelijk te kraken wachtwoorden. Hoewel 1 op de 10 Nederlanders wel eens is gehackt, blijven voor de hand liggende wachtwoorden als de eigen naam, naam van de kinderen of bijzondere data onverminderd populair. En met wachtwoorden als Welkom of 12345 staat de deur wagenwijd open voor hackers.

Dat blijkt uit onderzoek van Digibewust onder 760 Nederlanders ter gelegenheid van de campagne ‘Je wachtwoord: maak het niet te makkelijk’.

Marjolijn Bonthuis van Digibewust: ‘Bijna maandelijks worden we opgeschrikt door digitale inbraken bij bedrijven en organisaties. Toch is dit voor veel mensen nog niet alarmerend genoeg, terwijl wachtwoorden als Welkom en 12345 binnen 10 seconden te kraken zijn. Grootste angst bij een hackaanval is dat criminelen en andere kwaadwillenden inzage krijgen in bankgegevens en het banksaldo.’ 

Veel mensen gebruiken nog steeds één wachtwoord voor meerdere sites (65 procent) en bijna een derde wisselt zijn of haar wachtwoord nooit. Twee derde van de Nederlanders voelt zich met virusscanners of beveiligingssoftware voldoende beveiligd tegen hacks. Wachtwoorden testen op sterkte gebeurt niet of nauwelijks, terwijl een sterk wachtwoord niet zomaar te raden en moeilijk te kraken is door een computerprogramma waar hackers gebruik van maken.

Belangrijke tips voor een veilig wachtwoord

  • Een veilig wachtwoord is lang en bestaat uit minimaal 8 tekens.
  • Een veilig wachtwoord is altijd een combinatie van (hoofd)letters, getallen én bijzondere tekens.
  • Moeite met onthouden? Bedenk een ‘onvergetelijke’ zin.
  • Gebruik nooit voor de hand liggende woorden of reeksen.
  • Gebruik (veel) verschillende wachtwoorden.
  • Verander je wachtwoord(en) vaak, zeker wanneer een website van een bedrijf is gehackt. 
  • Sla wachtwoorden niet op.

Meer weten? Op www.digibewust.nl vind je nog veel meer concrete tips en een tool waarmee je de kracht van je wachtwoorden kunt testen.l  

 

 

Reageer op dit artikel