nieuws

Ook een kantoorknie?

Geen categorie

Vergeet de muisarm. We lijden nu aan een nieuwe kwaal: de ‘kantoorknie’. Zittende beroepen en overgewicht zijn de boosdoeners van dit ongemak.

Vergeet de muisarm. We lijden nu aan een nieuwe kwaal: de ‘kantoorknie’. Zittende beroepen en overgewicht zijn de boosdoeners van dit ongemak.

Zittende beroepen veroorzaken wel meer fysieke kwalen. Een verkeerde zithouding levert je nek-, schouder-, en rugpijn op en het werken met de muis bezorgt je een tenniselleboog of muisarm. Maar nieuw is de ‘kantoorknie’. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1600 Britten. Een kwart van de werkende Britten tussen de 16 en 65 jaar bleek al langer dan twee jaar aan deze kwaal te lijden. En 10 procent van de 55-plussers zegt continue pijn aan de knie te hebben.

De knie is een gevoelig gewricht. Hoe zwaarder je bent, hoe meer gewicht het gewricht moet dragen en onder druk komt te staan. En dankzij onze zittende levensstijl wordt de knie niet soepel gehouden. Hoe meer je zit, dus hoe minder je beweegt, hoe meer kans op kniepijn.

Volgens een woordvoerder van een fysiotherapievereniging is het aantal mensen met knieproblemen enorm gestegen. ‘Over het algemeen zijn het mensen met zittend bureauwerk. Sommigen van hen werken al 10 tot 20 jaar in deze functies. Ook internet heeft hier een grote rol bij gespeeld.’

Een orthopedisch chirurg legt uit dat hij regelmatig knieën ziet die letterlijk zijn verpletterd door overgewicht. ‘Dit zet extra druk op de gewrichten en verhoogt het risico op artrose. Als de obesitascijfers blijven stijgen zullen de aanvragen voor knieprotheses de pan uit rijzen. Hoewel kniepijn niet levensbedreigend is, kan het ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van het leven.’

Hoe voorkom je een ‘kantoorknie’? Ook hiervoor gelden de ‘simpele’ regels: een gezond gewicht, regelmatige lichaamsbeweging en gezonde voeding.

Bronnen: Daily Mail / Wel.nl

Reageer op dit artikel