nieuws

Werknemer wil collega weg hebben

Geen categorie

Bijna tweederde vindt het beter als collega’s vertrekken. Alleen jammer dat veel vertrekkers grote moeite hebben kennis achter te laten.

Bijna tweederde vindt het beter als collega’s vertrekken. Alleen jammer dat veel vertrekkers grote moeite hebben kennis achter te laten.

Bijna 2/3 van de ondervraagden denkt dat collega’s beter van een nieuwe baan worden. Het voornaamste argument daarbij is dat het goed zou zijn voor hun persoonlijk ontwikkeling. 1 op de 4 geeft daarbij aan dat het zelfs goed zou zijn als ze de organisatie helemaal zouden verlaten. Gemiddeld een kwart zou zijn of haar collega’s niet willen missen en slechts 5% denkt dat zijn of haar collega’s onvervangbaar zijn.

Dit blijkt uit onderzoek (www.driessen.nl/mensenwerk) van Driessen HRM Payroll en TNS Nipo onder werknemers in de publieke sector.

Gemiddeld is 1 op de 3 geïnteresseerd in een nieuwe baan. De (latente) behoefte aan een nieuwe plek is dus zeker aanwezig bij een aanzienlijk deel van de ondervraagden. Dat aantal neemt af naarmate men ouder wordt. Vanaf 55 jaar en ouder heeft nog maar 1 op de 5 behoefte aan een nieuwe baan.

Mobiliteit
Bewegen is gezond, ook binnen je carrière. Bijna 2/3 van de ondervraagden heeft een positieve associatie met het woord mobiliteit. Mobiliteit staat bij deze groep voor beweging van mens en organisatie en het vinden van de juiste mens op de juiste plek als continue proces.
Naast deze positieve groep is er ook een aanzienlijk aantal mensen, gemiddeld 20%, die zich eigenlijk helemaal geen voorstelling kunnen maken bij het woord mobiliteit.

Kennis doorgeven
Wanneer een collega afscheid neemt, wil je als organisatie niet dat al zijn of haar kennis voor de organisatie verloren gaat. Vrouwen zijn in dat soort situaties duidelijk beter in het doorgeven van kennis aan een nieuwe collega. Bijna 70% geeft kennis zonder moeite door aan een nieuwe collega. Bij mannen is dit nog geen 50% van de ondervraagden.

Bron: PWdeGids

Reageer op dit artikel