nieuws

De juiste mens op de juiste plek niet altijd de juiste combinatie

Geen categorie

Mensen die goed op hun plek zitten presteren niet altijd beter. Het lastige van de juiste mens op de juiste plek is dat de ‘mens’ en de ‘plek’ na een positieve match niet voor altijd de beste combinatie blijven. Mensen veranderen en functies veranderen. 

Mensen die goed op hun plek zitten presteren niet altijd beter. Het lastige van de juiste mens op de juiste plek is dat de ‘mens’ en de ‘plek’ na een positieve match niet voor altijd de beste combinatie blijven. Mensen veranderen en functies veranderen. 

Om een idee te krijgen hoe dat proces er nu voor staat heeft Driessen HRM_Payroll – in samenwerking met TNS Nipo – onderzoek gedaan onder meer dan 1000 werkenden binnen de publieke sector.

Binnen de publieke sector werken mensen vaak op basis van een sterke persoonlijke overtuiging. Toch is het niet zo dat ze daarmee tot in lengte van dagen hetzelfde werk willen blijven doen. Gemiddeld is 1 op de 3 geïnteresseerd in een nieuwe baan. De (latente) behoefte aan een nieuwe plek is dus zéker aanwezig bij een aanzienlijk deel van de ondervraagden. Dat aantal neemt af naarmate men ouder wordt. Vanaf 55 jaar en ouder heeft nog maar 1 op de 5 behoefte aan een nieuwe baan. 

Meer dan 60 procent denkt daarnaast dat het goed is voor collega’s om van baan te wisselen. Bijna 2/3 van de ondervraagden denkt dat collega’s daar beter van worden. Het voornaamste argument daarbij is dat het goed zou zijn voor hun persoonlijke ontwikkeling. 1 op de 4 geeft daarbij aan dat het zelfs goed zou zijn als ze de organisatie helemaal zouden verlaten. Gemiddeld een kwart zou zijn of haar collega’s niet willen missen en slechts 5 procent denkt dat zijn of haar collega’s onvervangbaar zijn.

Reageer op dit artikel