nieuws

Geen loonsverhoging

Geen categorie

Voor honderdduizenden werknemers zit een loonsverhoging er dit jaar niet in. In de helft van de cao’s die tot nog toe zijn afgesloten gaan de sociale partners akkoord met de nullijn.

Voor honderdduizenden werknemers zit een loonsverhoging er dit jaar niet in. In de helft van de cao’s die tot nog toe zijn afgesloten gaan de sociale partners akkoord met de nullijn. Dat heeft werkgeversvereniging AWVN bekendgemaakt.

Ruim 725.000 werknemers krijgen hierdoor voor een kalenderjaar of langer geen loonsverhoging. Van hen krijgen 100.000 werknemers zelfs minimaal 2 jaar geen loonsverhoging. Er werden dit jaar al 259 cao’s vernieuwd, ruim 1,25 miljoen werknemers kregen daardoor een nieuwe cao.

Dit jaar bedroeg de gemiddelde loonstijging tot nu toe 1,42%. Dat is lager dan de 1,6% in 2012 en de 1,7% in het jaar daarvoor.

In juni sloten werknemers en vakbonden 33 cao’s af met een gemiddelde loonstijging van 1,55%. Sinds maart is de doorsnee-stijging ongeveer 1,5%. In bijna vier op de tien cao’s komen tegenwoordig afspraken over een eenmalige uitkering voor. Dat is meer dan in voorgaande seizoenen, constateert AWVN. De loonstijging van akkoorden met een eenmalige uitkering valt gemiddeld wel lager uit (1,3 procent) dan akkoorden zonder een eenmalige uitkering (1,5%).

Bekijk Pw|de Gids voor meer informatie over arbeidsmarkt, -recht en -voorwaarden

Reageer op dit artikel