nieuws

Ben jij een virtuele junkie? Tips tegen internetverslaving

Geen categorie

De Nederlandse werknemer kan internet maar moeilijk loslaten, zo blijkt uit recent onderzoek van ING. Bijna vier op de tien werknemers heeft tijdens de vakantie contact met het werk, en e-mail is daarvoor het meest gebruikte medium. Geen wonder dat een toenemend aantal instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg zich bezighoudt met internetverslaving. Hoe moeilijk is het om alles los te laten en tijdens de vakantie volledig offline te gaan? Tips tegen internetverslaving.

De Nederlandse werknemer kan internet maar moeilijk loslaten, zo blijkt weer uit recent onderzoek van ING. Bijna vier op de tien werknemers heeft tijdens de vakantie contact met het werk, en e-mail is daarvoor het meest gebruikte medium. Geen wonder dat een toenemend aantal instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg zich bezighoudt met internetverslaving. Hoe moeilijk is het om alles los te laten en tijdens de vakantie volledig offline te gaan? Tips tegen internetverslaving.

Wie niet meer zonder internet kan, moet zich afvragen of er sprake is van Internet Addiction Disorder. Maar hoe herken je een echte virtuele junkie? Het is natuurlijk niet voldoende dat iemand chagrijnig is wanneer het bedrijfsnetwerk uitvalt, want geef toe, wie is dat niet?

Er zijn zorgwekkender signalen:

  • De werknemer of collega liegt over het aantal uren dat wordt doorgebracht met surfen.

  • Hij of zij moet regelmatig overwerken omdat hij ondanks de drukte op het werk toch voortdurend online is.

  • Mensen worden onrustig of raken overdreven geïrriteerd als ze niet online zijn, zijn bang dat ze iets missen of dromen zelfs over internet. Maakt een collega typebewegingen terwijl zij haar bammetjes wegpeuzelt in de kantine? Het kan tijd zijn voor een interventie.

Wat te doen als de verslaving is geconstateerd? Met de opkomst van de smartphone is het al lang niet meer zo dat je noodgedwongen offline gaat wanneer je op de camping in Bakkum zit of juist met de rugzak door de bushbush trekt. Wie ooit aan de voet van die pittoreske waterval even een foto van zichzelf heeft gepost om alle Facebookvrienden jaloers te maken, weet dat er voor internet nauwelijks nog zoiets is als de wereld achter je laten.

De rigoureuze methode is alle vormen van moderne communicatie achter je laten, internetcafés te mijden en vooral niet in een hotel of restaurant met gratis wifi gaan zitten. Dat is echter niet zonder gevaar, zo blijkt uit een rondje langs de – oh, hoe ironisch – zelfhulpwebsites die online te vinden zijn. In extreme gevallen schijnt de ware verslaafde zijn hunkering naar bits en bytes gewoon te vervangen door een uitstapje naar de meer fysieke verslavende middelen als alcohol of drugs. Ook niet echt bevorderlijk voor de carrière.

Wat dan wel?

  • Bepaal eerst voor jezelf of het wel echt een probleem is wanneer je op vakantie zo af en toe je mail checkt of inlogt op het bedrijfsnetwerk.

  • Wees eerlijk, hoeveel van de nieuwssites, sociale netwerken of vakgerelateerde blogs lees je omdat het nodig is voor je werk, en hoeveel bezoek je er uit angst dat je iets mist?

  • Breng in kaart hoe veel tijd je online doorbrengt en hoe vaak je daardoor in tijdnood komt of op vakantie geen activiteiten onderneemt die je eigenlijk veel leuker zou vinden.

  • Wil je niet helemaal offline, spreek dan met jezelf (je reisgenoten) af wanneer en hoe lang je online bent. Laat je collega’s weten dat je buiten deze tijd niet bereikbaar bent.

  • Bouw de tijd die je online doorbrengt langzaam af. Je hoeft de stekker er niet uit te trekken of je modem achter slot en grendel te zetten. Programma’s als getcoldturkey.com/ blokkeren de toegang tot verslavende websites gedurende een door jouzelf te bepalen periode. 

Stel dat het is gelukt om de verlokkingen van mail en Facebook helemaal te weerstaan. Hoe voorkom je dat je eenmaal terug op de werkplek weer in je oude fouten vervalt? Bouke van Kleef is directeur van AVK, een trainings- en adviesbureau op het gebied van slimmer werken op kantoor. Hij raadt iedereen aan om bij terugkomst juist niet direct mail, agenda en websites te controleren. In Management Support zei hij onlangs: ‘Ga eerst eens bijpraten met je collega. Dan weet je wat er heeft gespeeld en wat er al is afgehandeld. Bekijk daarna pas je inbox, bepaal waar je actie op moet ondernemen en hoe dat in je week past. Kan het wachten of niet? Zo kun je je inbox binnen een dagdeel al op orde hebben.’

Reageer op dit artikel